Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2009-09-10 13:40


Pressinbjudan

Alingsås lasarett inviger unik hälsotrappa


Ta en vandring i naturen, inomhus! Lyssna efter ”fågelgrodor”, hackspettar och åskregn när Alingsås lasarett inviger sin hälsotrappa fredagen den 11 september.  Besökare och medarbetare bjuds in till en upplevelse för alla sinnen.

– Hälsotrappan tycker jag är ett bra exempel på hur man kan arbeta hälsofrämjande som en naturlig del av vardagen. Projektet ligger helt i linje med lasarettets filosofi och bygger på ett inspirerande samarbete med konstenheten i Västra Götalandsregionen, säger Ulla Stjernlöf, sjukhusdirektör på Alingsås lasarett.

Idén med hälsotrappan är att skapa en miljö som lockar lasarettets medarbetare och patienter, som har möjlighet, att välja trappan före hissen för hälsans skull. I samarbete med Torbjörn Damm på Konstenheten och Peter Johnstone från MA Arkitekter har en inspirerande miljö tagit form genom att trapphus och anslutande miljö fräshats upp, utsmyckats och anpassats för att uppnå full tillgänglighet för personer med funktionshinder.

I entrén finns avstampet till hälsotrappan, ett rum som fått namnet Vinterträdgården. Rummet ger besökare och medarbetare möjlighet till ro och avkoppling under sitt besök på sjukhuset. – Tanken har varit att ge utrymme för flera sinnen; hörsel, syn och känsel. Vi ville skapa en gemensam händelse där Vinterträdgården och trappan binds samman till en helhet, säger Peter Johnstone.

I både trappan och vinterträdgården förstärks naturupplevelsen av ljudinstallationer. Musikern och konstnären Anders Dahl har exklusivt utformat dessa ljud för Alingsås lasarett. – Det jag tycker är mest spännande med de konstgjorda och egentligen alldeles overkliga naturljudsmiljöerna är att de upplevs som så rumsliga och kan skapa så mycket bilder i huvudet på den som lyssnar, säger Anders Dahl.

Våren 2007 blev Alingsås lasarett antagna som medlem i nätverket hälsofrämjande sjukhus, vilket innebär att lasarettet ska främja hälsa och förebygga sjukdom.

Invigning Lasarettets sjukhusdirektör, Ulla Stjernlöf, inviger hälsotrappan
Tid Fredagen den 11 september, kl 13.30
Plats Alingsås lasarett, Södra Ringgatan 30, entrén till vänster

 

 

 

 

 

 

 



Kontaktperson: Åsa Särlvik, asa.sarlvik@vgregion.se, 076-7926646


Läs meddelandet som PDF