Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2014-04-29 13:10


Mycket låg risk att drabbas av vårdrelaterade infektioner vid vård på Alingsås lasarett


Vårdrelaterade infektioner är mycket vanligt idag och är en av de mest påtagliga farorna för patientsäkerheten i dagens hälso- och sjukvård. Patienter som är inlagda på landets sjukhus riskerar i relativt hög utsträckning att drabbas. Men på Alingsås lasarett ser det annorlunda ut.

Medarbetarna på sjukhuset arbetar aktivt med att minska vårdrelaterade infektioner genom att bland annat minska användningen av kateter och vanligtvis görs alltid bakterieodlingar innan antibiotika sätts in. Ett arbete som har gett resultat. Mätningen av antal antibiotikabehandlade vårdrelaterade infektioner i mars månad visade ett resultat på 1,8 procent.

Den viktigaste metoden för att förhindra spridning av smitta mellan patienter och mellan personal och patienter i sjukvården är att alla medarbetare har en noggrann handhygien i allt vårdarbete.
- Det är även viktigt att ha en kontrollerad antibiotikaanvändning, eftersom överanvändning och felanvändning av antibiotika kan leda till utveckling av resistenta bakteriestammar, säger chefläkare Per Wiger.

Mätning av hygienrutiner och kontrollerad antibiotika användning
Vid Alingsås lasarett genomförs en gång per år en mätning avseende följsamheten till basala hygien- och klädregler. Mätningen under våren 2014 visade en följsamhet till 72 procent vilket är något bättre än föregående års mätning som var 70 procent.

Sjukhuset genomför månadsvis mätningar avseende antibiotikabehandlade vårdrelaterade infektioner. Mätningen för mars, som även var en nationell mätning, visade ett resultat på 1,8 procent. Värdet ligger långt under Västra Götalandsregionens målvärde som är 8 procent, men också under sjukhusets eget målvärde på 5,5 procent. I april 2014 hade Alingsås lasarett för första gången ett medelvärde för året som är under 5,5 procent. Medelvärdet för 2014 efter de tre första månaderna är 4,5 procent.

Mätningarna genomförs alltså varje månad, 10 gånger om året (ej juli och december), vilket ger ett säkrare resultat än de förvaltningar i Västra Götalandsregionen som endast mäter i samband med de nationella mätningarna i mars och oktober.
- Sjukhuset genomför tillräckligt många mätningar på ett år för att kunna få fram ett tillförlitligt mätvärde över tid och räkna fram ett medelvärde, säger Per Wiger. De goda resultaten är effekterna av ett aktivt och engagerat arbete från medarbetarna i de här frågorna.

Bakgrund
Det vårdhygieniska området inrymmer några av de mest påtagliga farorna för patientsäkerheten i dagens hälso- och sjukvård. En mätning från Sveriges Kommuner och Landsting år 2008 visade att drygt 10 procent av de inlagda på landets sjukhus var drabbade av en vårdrelaterad infektion. De vanligaste infektionerna var urinvägsinfektion, hud- och sårinfektioner och lunginflammation. Spridning av magsjukevirus och överföring av blodsmitta får årligen betydande konsekvenser inom den svenska sjukvården.

Källa: Socialstyrelsen, http://www.socialstyrelsen.se/patientsakerhet/riskomraden/vardrelateradeinfektioner



Kontaktperson: Per Wiger, chefläkare, per.wiger@vgregion.se, 0700-90 70 13


Läs meddelandet som PDF