Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2015-03-09 12:30


Palliativ vård i samverkan


I Sverige ska alla människor – oavsett ålder, kön, diagnos och vårdplats – få en god, likvärdig och välfungerande vård i livets slut. Hur kan den palliativa vården utvecklas till att bättre möta patienternas behov? Med symtomskattningsverktyget ESAS har Alingsås lasarett och Lerums kommun utvecklat ett arbetssätt som hjälper patienterna att sätta ord på sin situation och efter snabba åtgärder ger patienterna en mer effektiv symtomlindring. Arbetssättet resulterar i en ökad livskvalitet för patienterna, en förbättrad dialog och ett strukturerat vårdande.

På onsdag 11 mars kommer sjukhusets överläkare för det palliativa öppenvårdsteamet, Jerry Dahlberg, att finnas med på en konferens med fokus på god palliativ vård och omsorg utanför slutenvården. Tillsammans med Ulrika Jacobsson, sjuksköterska på hemsjukvården i Lerums kommun, kommer han att föreläsa om symtomskattningsverktyget ESAS. ESAS står för Edmonton Symtom Assessment System och är ett gemensamt verktyg för patienten, hemsjukvården och det palliativa teamet.

Fördelarna med ESAS är flera. Det ger ett strukturerat sätt att tala med patienterna om deras symtom. Verktyget skapar en helhetsbild av patientens situation och ger en känsla av ett mer effektivt vårdande då vidtagna åtgärder märks vid nästa skattning. Dessutom bidrar det till en god kommunikation med det palliativa teamet trots geografiskt avstånd. Verktyget sätter dessutom patienten tydligt i centrum oavsett vem som vårdar.


Om det palliativa teamet på Alingsås lasarett
Det palliativa teamet på Alingsås lasarett är en länk mellan sjukhuset och vården i hemmet eller annat boende för patienter med allvarlig sjukdom när bot inte längre är möjlig. Vården sker utifrån en helhetssyn på människan och kan innefatta medicinsk behandling i form av lindring av symtom som sjukdomen ger och rådgivning och samtalsstöd för patient och närstående. Den palliativa vården sker många gånger i samverkan mellan sjukhuset och kommunerna i närområdet.


Om konferensen
FoU i Väst/GR bjuder in till en konferens med fokus på god palliativ vård och omsorg utanför slutenvården. Dagen syftar till att ge ökad kunskap och möjligheter till erfarenhetsutbyte, visa på goda exempel samt inspirera till utveckling och förbättring av den palliativa vården. Målgrupp är förtroendevalda, chefer och personal som arbetar med vård i livets slut inom kommun, primärvård och slutenvård.

 

Fler nyheter från Alingsås lasarett hittar du på vår webbplats www.vgregion.se/al Där kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.



Kontaktperson: Jerry Dahlberg, Dipl läkare Palliativ Medicin, Överläkare Palliativa Teamet, Alingsås lasarett, 0322-22 67 77, 0702-54 11 18
Ulrika Jacobsson, Leg. Sjuksköterska, Enheten för sjuksköterskor, Stöd och Omsorg, Lerums kommun, 0302-522 247


Läs meddelandet som PDF