Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2015-05-21 10:14


Rehabkoordinatorer, en resurs på Alingsås lasarett


I samband med sjukskrivning behöver patienten ofta även annan behandling än den medicinska, till exempel arbetsterapi eller sjukgymnastik/fysioterapi. Genom extra resurser 2014 och 2015 kan patienterna på Alingsås lasarett få stöd av en rehabkoordinator att lotsas rätt genom sjukskrivningsprocessen. Syftet är att stötta patienterna så att rehabiliteringen kan gå framåt snabbare och att patienten ska återfå sin arbetsförmåga och i vissa fall undvika sjukskrivning helt.

Under år 2014-2015 har Alingsås Lasarett fått extra resurser för att ha rehabkoordinatorer på ortopedmottagningen och akutmottagningen. En rehabkoordinator har en samordnande funktion för att patienter som är eller riskerar att bli sjukskrivna ska få tillgång till snabb och relevant bedömning och rehabilitering. En snabb och relevant bedömning och rehabilitering gör att sjukskrivningsprocessen blir effektiv.

Rehabkoordinatorn hjälper patienten att hitta rätt behandling och syftet är att rehabiliteringen ska gå framåt och att patienten ska återfå sin arbetsförmåga eller rent av undvika sjukskrivning. En långdragen passiv sjukskrivning mår patienten inte bra av. Vid sjukskrivning är flera aktörer involverade runt patienten; försäkringskassan, arbetsgivare, läkare och ibland arbetsförmedlingen. Rehabkoordinatorn fungerar som en länk mellan dessa för att underlätta sjukskrivningsprocessen.

Koordinatorerna ansvarar också för att utveckla arbetsmodeller på sjukhuset för att sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen ska bli så effektiv som möjligt. 


Läs mer om rehabkoordinatorerna på Alingsås lasarett

Mer info om rehabkoordinering och försäkringsmedicin finns att läsa på Västra Götalandsregionens webbplats
 

Fler nyheter från Alingsås lasarett hittar du på vår webbplats www.vgregion.se/al Där kan du prenumerera på våra nyheter via RSS. 

 



Kontaktperson: Rehabkoordinator Moa Stenbäcken Tel: 070-0823460
Rehabkoordinator Elisabet Johannesson Tel: 070-0824531


Läs meddelandet som PDF