Pressmeddelande
Från Alingsås lasarett
2015-01-29 13:25


Sjukhusstyrelsen godkände årsredovisning


Styrelsen för Alingsås lasarett sammanträdde på torsdagen den 29 januari. Det var det första styrelsesammanträdet för mandatperioden 2015 -2018. På sammanträdet godkände styrelsen årsredovisningen för 2014.

Ekonomiskt utfall
Alingsås lasarett har haft en ansträngd ekonomisk situation hela året, bland annat beroende på det ökade akutinflödet av patienter. Sjukhuset har under 2014 arbetat med ett flertal åtgärder för att nå balans i verksamheten. En av åtgärderna har varit anställningsstopp med särskild anställningsprövning. Antalet nettoårsarbetare har genom det kunnat sänkas men samtidigt har det varit ett stort patientinflöde och verksamheterna har periodvis varit hårt belastade.

Det ekonomiska resultatet till och med december 2014 är – 11,5 mkr. Intäkterna ökar med 4,8 procent och kostnaderna ökar med 4,5 procent jämfört med förra året. Prognoserna under året var efter mars – 19,5 mkr och efter augusti – 23 mkr. Resultatförbättringen beror framför allt på oförutsedda intäkter under december månad.

Hög tillgänglighet, kvalitet och patientsäkerhet
Alingsås lasarett har överlag en fortsatt hög tillgänglighet. För patienter med välgrundad misstanke om cancer är tillgängligheten inom 14 dagar 100 procent. Däremot klarar sjukhuset inte vårdgarantin på 90 dagar inom hjärtmottagning, gynekologmottagning och under hösten även ortopedi. Logopedmottagningen klarar tillgängligheten för ÖNH- och neurologopedi, medan väntetiderna inom barnlogopedi (barnspråk och skolbarn) fortsätter att vara långa.

Även inom kvalitets- och patientsäkerhetsfrågor fortsätter sjukhuset att visa goda resultat. För fjärde året i rad placerade sig Alingsås lasarett på första plats i kvalitetsregistret för knäprotesoperationer. Förstaplatsen innebär att de patienter som genomgår operationen vid Alingsås lasarett har minst risk att behöva reoperation inom 10 år.

Vårdproduktion
Vårdproduktionen har under 2014 varit fortsatt hög. Antalet remisser har ökat med 5,9 procent jämfört med föregående år och sett ur ett femårsperspektiv är ökningen drygt 26 procent. De senaste årens kraftiga ökning av patientinflödet till akutmottagningen har fortsatt även 2014.

Personalvolym och sjukfrånvaro
Totalt har Alingsås lasarett 723 anställda. Det är 11 färre jämfört med förra året. Antalet visstidsanställda har minskat och antalet tillsvidareanställda är oförändrat.
Alingsås lasarett har ett måltal på 5,0 procents sjukfrånvaro av ordinarie arbetstid och utfallet för året är 6,7 procent, vilket ska jämföras med 2013 då sjukfrånvaron var 6,1 procent. Det är den långa sjukfrånvaron som har stigit. De högsta sjuktalen finns inom grupperna undersköterskor och sjuksköterskor.

Läs hela Årsredovisningen här


Beslut om tilläggsvårdöverenskommelse samt uppföljningsplan 2015
Styrelsen fastställde också vid sammanträdet tilläggsöverenskommelsen med västra hälso- och sjukvårdsnämnden och uppföljningsplan till vårdöverenskommelsen 2015.

Övriga ärenden på agendan
• Uppföljningsplan Vårdöverenskommelse 2015
• Patientsäkerhetsarbetet på Alingsås lasarett
• Rapport från sjukhusdirektören
• Sammanträdestider 2015
• Elektroniska handlingar för styrelsen
• Anmälningsärenden

Styrelsen för Alingsås lasarett 2015-2018
Stefan Kristiansson, (mp), ordförande
Gert-Inge Andersson, (s), vice ordförande
Marlene Segerson, (s)
Dennis Jeryd, (s)
Anneli Rhedin, (m)
Ingvar Frid, (fp)
Stig-Olov Tingbratt, (c)

Ersättare
Eva Nihlblad, (s)
Magnus Linde, (m)
Staffan Setterberg, (kd)

Kontaktuppgifter till styrelsens ledamöter och ersättare
http://cfwebb.vgregion.se/troint/detail_namndstyrelse.asp?namnd=AL

 

Fler nyheter från Alingsås lasarett hittar du på vår webbplats www.vgregion.se/al Där kan du prenumerera på våra nyheter via RSS.  



Kontaktperson: Stefan Kristiansson, ordförande, 0727-26 36 25
Gert-Inge Andersson, vice ordförande, 070-681 79 10 Hans Holmberg, sjukhusdirektör, 0705-88 16 68


Läs meddelandet som PDF