Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2008-01-17 07:00


Nu ska allergierna kartläggas - enkätstudie till alla ungdomar födda 1992

Hälften av alla tonåringar i Västra Götalands län lider av allergi eller annan överkänslighet


Utbredningen av allergier och överkänslighet ökade kraftigt under 1900-talet. Vid sekelskiftet hade så gott som varannan tonåring i regionen någon form av allergi eller annan överkänslighet. Vi vet inte säkert vad ökningen berodde på eller om ökningen sedan har fortsatt. Eftersom besvären påverkar det dagliga livet, skolarbete, skolfrånvaro och möjligheterna att längre fram i livet välja arbete är det mycket angeläget att komma närmare svaret på vad som orsakar dessa hälsoproblem.

Den 24 januari 2008 skickas en enkät om luftvägar, levnadsvanor och miljö hem till alla ungdomar födda 1992, bosatta i Västra Götalands län. Studien genomförs av Göteborgs Universitet på uppdrag av Folkhälsokommittén i Västra Götalandsregionen i samarbete med primärvården och länets kommuner. Syftet är att beskriva ungdomars ohälsa som kan bero på miljön, kartlägga förekomsten av allergier och kostens betydelse för folkhälsan.

Varför skickas enkäten just till ungdomar födda 1992? 
- De ungdomar som är födda 1992 har nått en ålder då vi kan se en stor del av de allergier och överkänsligheter som varje individ kommer att utveckla under sin livstid. De här ungdomarna står också inför stora förändringar i sina livssituationer under de närmaste åren. De förändringarna kan på olika sätt tänkas samspela med sjukdomar som allergi och överkänslighet, säger Nils Åberg, överläkare Drottning Silvias Barn och ungdomssjukhus, Göteborg.

Resultatet av studien kommer att presenteras i en rapport under hösten 2008. Rapporten kommer att användas för information, utbildning och fortsatt forskning. Dessutom kommer arbetsgruppen som leder studien att lämna förslag till åtgärder utifrån undersökningens resultat.

Vilka kommer att ha nytta av studien?
- På sikt kommer varje invånare i regionen, med betoning på de unga, att ha nytta av studien, i takt med att kunskaperna om botemedel och nya behandlingar växer fram. Även skolor, försäkringskassa, folkhälsoråd, allergigrupper och branschorganisationer kommer självklart också ha god användning av resultaten. Dessutom är det så att allergier och överkänsligheter för med sig stora samhällsekonomiska kostnader som vi i bästa fall på sikt kan minska, säger Karin Engdahl, ordförande Folkhälsokommittén i Västra Götalandsregionen.



Kontaktperson: Nils Åberg, överläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Drottning Silvias Barn och ungdomssjukhus, tfn 031-343 60 91, Jonas Brisman, överläkare Göteborgs universitet, Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska Akademin, tfn 031-786 62 75
Sten-Axel Wikenstedt, utvecklingsledare, Folkhälsokommitténs kansli, tfn 0521-27 52 24, 0703-40 75 21 För kommentarer: Karin Engdahl (s), ordförande Folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0709-10 29 07 Presskontakt: Angélique Rooth, kommunikatör Folkhälsokommitténs kansli, tfn 0761-45 63 85


Läs meddelandet som PDF