Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2011-04-28 14:30


Beslut om projektbidrag vid folkhälsokommitténs möte 28 april 2011

Socialt företagande med fokus hälsa, Nationellt centrum för måltiden i Vara och vardagsmotion under "Ett friskare Sverige"


Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 28 april 2011 (Pdf-fil).

Projektbidrag till social företagskuvös med fokus hälsa 

Folkhälsokommittén beviljar Coompanion, Göteborg 212.550 kronor för projektet "En social företagskuvös - en stödtruktur för start av fler hållbara sociala företag". Sociala företagskuvöser är en etablerad modell för start av sociala företag. Modellen är till för personer som av olika skäl står långt från arbetsmarknaden. Dessa personer  har ofta en sämre hälsa, vilket kan försvåra och förlänga vägen till arbete. Coompanion vill därför utveckla en metod som även sätter fokus på deltagarnas hälsa. Tanken är att ökad medvetenhet om sin egen hälsa och sina möjligheter förbättrar möjligheten till arbetsdeltagande. Detta leder i sin tur till ökad hälsa. Projektet startar i september 2011 och pågår fram till juni 2014.     

- Det är av stort värde både för individen och för samhället att meningsfulla arbeten skapas för alla som vill arbeta, oavsett arbetsförmåga. Och, genom att stimulera socialt företagande med fokus på hälsa kan fler få möjlighet till arbetsdeltagande och en bättre hälsa, säger Jan Alexandersson (V), ordförande i folkhälsokommittén.

Kontaktpersoner folkhälsokommitténs kansli: Åse Enkvist, tfn 0708-37 85 97 och Lars Paulsson, tfn 0706-83 06 90. 

Fortsatt stöd till Nationellt centrum för måltiden 

Folkhälsokommittén beviljade Vara kommun 519.000 kronor för fortsättning på projektet Nationellt centrum för måltiden som startade 2010. Projektet ska ta fram under­lag och strategi för att utveckla ett utbildningscentrum som kan erbjuda utbildning och kompetensutveckling för personal inom offentliga måltider - från produktion till servering. Hittills har projektet erbjudit ett antal pilot­utbild­ningar som utvärderats med goda resultat. Man har också etablerat ett kontaktnät med nyckelaktörer inom utbildningsväsendet på yrkes- och högskolenivå och hämtat inspiration och goda exempel från hela landet. Under 2011, som är det sista projektåret, ska en marknads- och behovsanalys göras för de målgrupper man riktar sig till.

Läs mer om Nationellt centrum för måltiden på www.måltiden.se

Kontaktperson folkhälsokommitténs kansli: Josefina Bodin, tfn 0702-48 01 18. 

Vikten av vardagsmotion lyfts under uppmärksamhetsveckan "Ett friskare Sverige"

Den 9-15 maj är det åter dags för satsningen "Ett friskare Sverige" - uppmärksamhetsveckan som ska inspirera till och ge kunskap om att äta bra och röra på sig. I år satsar folkhälsokommittén på att uppmärksamma vardagsmotionens betydelse. Bland annat erbjuds skolor i Västra Götaland långhopprep med en folder med tips på hopprepsaktiviteter. Till ett 60-tal pensionärsföreningar i länet beviljar folkhälsokommittén ekonomiskt bidrag för promenad- och matlagningsaktiviteter under veckan.

- Var femte barn i Sverige är överviktigt eller lider av fetma. Bland flickor och pojkar i årskurs fyra ser man den största ökningen över tid. Med hopprepsaktiviteter vill vi nå framförallt denna åldersgrupp. Bland äldre förekommer fallolyckor till en kostnad av 11 miljarder per år i Sverige. Med ökad fysisk aktivitet skulle flera av dessa olyckor kunna undvikas. Därför har vi i år valt att samarbeta framförallt med skolor och pensionärsföreningar, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande i folkhälsokommittén.

Läs mer om Västra Götalandsregionens satsning under uppmärksamhetsveckan "Ett friskare Sverige" på www.vgregion.se/ettfriskaresverige

Kontaktperson folkhälsokommitténs kansli: Annika Nilsson-Green, tfn 0708-93 17 17. 

Kunskapsöversikt om droger och andra preparat som kan upphandlas via Internet

Vid folkhälsokommitténs möte redovisades en kunskapsöversikt om droger och andra preparat som kan upphandlas via Internet. Kommittén ser allvarligt på utvecklingen och konstaterade att detta är en samverkansfråga. Folkhälsochefen fick därför i uppdrag att ta med översikten för diskussion i Länsstyrelsens samverkansgrupp mot alkohol och droger.

Kontaktperson folkhälsokommitténs kansli: Marlene Nilsson, tfn 0702-29 90 50. 



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs kansli, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF