"Familjecentralens möjlighet att skapa stödjande strukturer för jämlik hälsa och social hållbarhet samt sammanhang för barn och deras föräldrar". Det är temat som 800 förtroendevalda och tjänstemän i kommuner och landsting/regioner samt personal på familjecentraler samlas kring den 19-20 maj då den nationella familjecentralskonferensen hålls i Göteborg på Svenska Mässan. För värdskapet står Föreningen för familjecentralers främjande och Västra Götalandsregionen.
Västra Götalandsregionen arbetar för en mer jämlik hälsa och ett socialt hållbart Västra Götaland. En viktig arena för detta arbete är familjecentralerna. Familjecentralen är en mötesplats för blivande föräldrar och familjer med små barn under sex år. Här samarbetar barnmorskor, BVC-sjuksköterskor, förskollärare, socionomer, psykologer och läkare för att främja barns hälsa och utveckling.
I Västra Götaland finns närmare 40 familjecentraler eller familjecentralsliknande verksamheter*. Hur denna arena kan stärkas och utvecklas framöver belyses i en rad föreläsningar och seminarier under de två konferensdagarna. Sista programpunkten är ett samtal med politiker, verksamhetschefer för och samordnare på familjecentraler samt några av föreläsarna om framtiden och familjecentralernas roll som en arena för jämlik hälsa och social hållbarhet.
Ur programmet:
Social hållbarhet med siktet inställt på de tidiga åren, 13.40 19 maj
Om familjecentraler som centrala aktörer i förverkligandet av ett socialt hållbart samhälle.
Sara Lindeberg, specialistläkare i socialmedicin, Region Skåne
Den orättvisa hälsan, 09.00 20 maj
I villken utsträckning är hälsa ojämlik i Sverige och övriga världen?
Varför lever människor med social position längre än andra?
Mikael Rostila, docent vid Sociologiska Institutionen, Stockholms universitet och medförfattare till boken "Den orättvisa hälsan - om socioekonomiska skillnader i hälsa och livslängd"
Civilsamhällets kraft, 13.15 20 maj
Röster från föräldrar och exempel på framgångsfaktorer i vårt arbete med föräldraforum.
Sara Lidgren-Ntini, verksamhetsutvecklare Rädda Barnen, Regionkontoret Väst, Göteborg
Inspirationsföreläsning i teaterform, om att föda barn, 15.45 och 16.30 19 maj
Fakta blandat med humor ger blivande föräldrar mental och realistiska verktyg.
Anne Melbe och Sofia Wallin, barnmorskor, Skaraborgs Sjukhus
Ett politiskt samtal om familjecentralernas roll för barns uppväxt och hälsa, 16.30 19 maj
Gunnel Adler (MP) ordf folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen, Håkan Linnarsson (S) vice ordf folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen, Jahja Zeqiraj (S), ordf Västra Hisingen Göteborgs Stad och Mia Frisk (KD) ordf nämnden för folkhälsa och sjukvård Region Jönköping. Moderator Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef Västra Götalandsregionen.
Media är välkomna att delta. Anmäl deltagande till Angélique Rooth, presskontakt, mobil 0761-45 63 85.
*Familjecentraler samlokaliserar mödrahälsovård, barnhälsovård, socialtjänst utan myndighetsutövning och kommunal öppen förskola. Familjecentralsliknande verksamhet saknar en eller flera av de verksamheter som definitionsmässigt ingår i en familjecentral. En familjecentralsliknande verksamhet har samlokalisering av minst barnhälsovården och kommunal verksamhet (öppen förskola och/eller socialtjänst).