Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2014-04-24 16:00


Folkhälsokommitténs möte 24 april 2014

Avsiktsförklaring med Idrottsförbunden i Västra Götaland undertecknad, folkhälsostipendium inrättat och beslut om regional folkhälsomodell


Avsiktsförklaring för en mer jämlik hälsa och för att motverka att idrott i Västra Götaland blir en klassfråga

I samband med folkhälsokommitténs möte den 24 april undertecknades den första avsiktsförklaringen för samverkan kring åtgärder inom "Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland" av Västra Götalandsregionen och Västsvenska Idrottsförbundet samt Västergötlands Idrottsförbund. På plats fanns respektive idrottsförbunds ordförande, Frank Andersson och Sören Karlström

- Med avsiktsförklaringen som grund ska vi samarbeta med idrottsrörelsen för att stärka folkhälsoarbetet lokalt och regionalt i syfte att utjämna skillnaderna i hälsa i Västra Götaland, säger Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén.

Samverkan utgår från projektet "Framtidens Idrottsförening"  som folkhälsokommittén beviljat projektbidrag och "Samling för social hållbarhet" där två av åtgärderna handlar om metoder för att stödja barn och ungdomars möjligheter till hälsosamma levnadsvanor och om att öka de idéburna organisationernas möjligheter att erbjuda en aktiv fritid oavsett socioekonomiska förhållanden, kön, funktionsnedsättning, kulturella och geografiska skillnader.

Idrottens övergripande mål är föreningar:

- där fler barn och unga finner glädjen i att delta i fysiska aktiviteter och en föreningsgemenskap.
- där vuxna och äldre i större utsträckning erbjuds möjligheter till fysisk aktivitet och föreningsgemenskap.
- där fler människor med olika kulturell bakgrund erbjuds och inskolas i ett ideellt ledarskap samt ges möjligheter att få uppleva en föreningsgemenskap. 

Detta i sin tur för att bidra till en mer jämlik hälsa och motverka att idrott i Västra Götaland blir en klassfråga.

- Att idrotten bidrar till en god och jämlik hälsa på olika sätt är viktigt. Detta är ett sätt och självklart ska vi göra vårt yttersta för att leva upp till innehållet i avsiktsförklaringen, säger Sören Karlström, ordförande Västergötlands Idrottsförbund

För att nå målen kommer idrottsförbunden att arbeta internt med struktur- och värderingsfrågor så att verksamheter i större utsträckning ska vara öppna och inbjudande för alla. Dessutom uppmuntras idrottsföreningarna att komma in med förslag på lokala utvecklingsprojekt där nya verksamhetsformer utvecklas och, om de faller väl ut, kan spridas inom rörelsen.

- För barns och ungas uppväxtvillkor kan idrotten spela en stor roll och nu gäller det för oss från idrotten och folkhälsokommittén att leva upp det vi skrivit under, säger Frank Andersson, ordförande Västsvenska Idrottsförbundet.

Västra Götalandsregionen var först i landet med ett politiskt fullmäktigebeslut kring åtgärder för en mer jämlik hälsa. "Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland", som antogs av regionfullmäktige den 24 september 2013, har tagits fram i samverkan med en rad välfärdsaktörer, bland andra idrottsförbunden i Västra Götaland.
Läs mer om Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland

Kontaktperson folkhälsokommitténs sekretariat
Agneta Eriksson, utvecklingsledare, tfn 0705-34 84 21 

Regional folkhälsomodell för att tydliggöra uppdrag och mandat

En arbetsgrupp bestående av tjänstemän från folkhälsokommitténs sekretariat, hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli och folkhälsoplanerare i kommunerna i Västra Götaland har tagit fram ett förslag på en regional folkhälsomodell utifrån ett uppdrag från regionfullmäktige. Uppdraget är kopplat till regionfullmäktigeuppdragen att utvärdera regionens folkhälsoarbete och "Samling för social hållbarhet - åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland". Syftet med förslaget till regional folkhälsomodell är att utveckla samverkan och samarbete inom Västra Götalandsregionen och med kommunerna för att på bästa sätt kunna möta utvecklingen av ökande skillnader i hälsa. 

I förslaget är ansvaret för folkhälsoarbetet fortsatt delat mellan folkhälsokommittén och hälso- och sjukvårdsnämnderna men uppdrag, mandat och samarbetsytor måste tydliggöras för att få ett effektivare folkhälsoarbete för en mer jämlik hälsa i Västra Götaland. 

Förslaget skickades på remiss till kommuner, hälso- och sjukvårdsnämnder, samordningsförbund och idéburna organisationer. 76 av 81 svarade och samtliga påpekade att samverkan mellan folkhälsoaktörer är viktigt, att stabila och tydliga strukturer är nödvändigt för samverkan och välkomnar förtydliganden av de regionala aktörernas uppdrag.

Folkhälsokommittén beslutade översända förslag på regional folkhälsomodell till regionstyrelsen och att ge folkhälsochefen i uppdrag att bilda en styrgrupp på tjänstemannanivå för folkhälsomodellen och tydliggöra roller, ansvar och strukturer.

- Folkhälsoarbete bygger på samverkan och för att nå framgång krävs att roller och ansvar är tydliga regionalt och lokalt. Med folkhälsomodellen och de inspel vi fått i remissvaren har vi nu en bra grund för att organisera oss på ett mer enhetligt och tydligt sätt och därmed förbättra förutsättningarna för samverkan med kommuner och andra aktörer, säger Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef Västra Götalandsregionen.

Kontaktpersoner folkhälsokommitténs sekretariat
Anne Svensson, utvecklingsledare, tfn 0706-86 23 59, Anna Svensson, utvecklingsledare, tfn 070-68 62 359

Utlysning av nytt folkhälsostipendium

Folkhälsokommittén beslutade att inrätta ett folkhälsostipendium som ska delas ut årligen i samband med ett regionfullmäktigemöte. Såväl ideell förening/organisation som enskild person kan söka stipendiet som är på 50 000 kr. Ansökningstiden sträcker sig till och med 15 augusti 2014. Beslut om mottagare av stipendiet fattar folkhälsokommittén vid sitt oktobermöte.

- Med stipendiet vill vi uppmärksamma och uppmuntra nyskapande och inspirerande metoder och åtgärder som främjar hälsa och ett socialt hållbart Västra Götaland, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén. 


Kontaktpersoner folkhälsokommitténs sekretariat
Anne Svensson, utvecklingsledare, tfn 0706-86 23 59, Åse Enkvist, utvecklingsledare, tfn 0708-37 85 97, Rutger Gram, utvecklingsledare, tfn 0706-23 65 42

 

Läs mer: Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 24 april 2014 (Pdf-fil)

 

Handlingar, folkhälsokommitténs möte 24 april 2014



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-82 39 43. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF