Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2014-09-01 14:00


Bamse - ett stöd i samtal med barn om livsstil och hälsa


Västra Götalandsregionen tar hjälp av världens starkaste björn för att få igång samtal om livsstil och hälsa i barnfamiljer. I dagarna börjar Bamses må bra-tidning delas ut till barn i åldrarna 4-6 år via förskolor, barnavårdscentraler och tandvården.

 

Specialutgåvan av tidningen Bamse presenterades vid en pressträff i Dals-Ed idag. Tidningen är framtagen av folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland i samarbete med Bamseredaktionen på Egmont Publishing Kids.

Från och med slutet av september och ett år framåt får alla vårdnadshavare och barn i Västra Götaland ett exemplar av Bamsetidningen i samband med det ordinarie hälsosamtalet vid 4-årskontrollen. Dessutom kommer tidningen att finnas i väntrum i tandvården.

Idén att använda tidningen Bamse som ett hjälpmedel i samtal om barnets hälsa kommer från Naima Melin, förskolechef i Dals-Eds kommun. Folkhälsosamordnare Linda Andersson i Dals-Eds kommun utvecklade idén vidare och sökte samarbete med folkhälsokommittén och kommunerna i länet.  

 – Vi har tidigare arbetat i projektet "Den sunda tråden", som beviljats medel från hälso- och sjukvårdsnämnden Dalsland i syfte att främja hälsa bland barn i Dals-Ed, Bengtsfors, Åmål, Mellerud och Färgelanda, säger Naima Melin.  

 

Budskapen i Bamses må bra-tidning är hälsofrämjande. Det handlar om att man ska röra på sig, äta mycket frukt och grönt, använda vatten som törstsläckare, sitta lagom mycket tid vid skärmar, ha goda sömnvanor och se till att umgås med varandra. 

– Innehållet bygger på budskap som tagits fram i tidigare arbeten kring hälsofrämjande insatser för livsstilsrelaterad hälsa bland barn, t ex den europeiska forskningsstudien IDEFICS (Identification and prevention of Dietary and lifestyle induced health EFfects In Children and infantS), berättar Annika Nilsson-Green, utvecklingsledare på folkhälsokommitténs sekretariat.  

 

Tidningen innehåller två tecknade serier. ”Skärmfria veckan” som förklarar att Bamses barn och deras skolkompisar mår bättre om de inte bara sitter inne och tittar på tv och ”Utflyktsdagen” som pekar på att det är viktigt för Mini-Hopp och de andra på förskolan att äta sunt för att orka leka och må bra. Dessutom finns det faktasidor om sömn, tandhälsa och lektips i tidningen.   

– I första hand ser vi den här tidningen som ett verktyg för att få igång samtal i familjer kring livsstil och hälsa, berättar Linda Andersson. Tidningen uppmärksammar saker som man mår bra av. Om barn får goda vanor kan de hålla fast vid dem hela livet.

 

Info på webbplats Folkhälsa Västra Götalandsregionen om specialutgåvan av Bamse-tidningen

 

För kommentarer, kontakta:
Annika Nilsson-Green
, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen, 0708-931717 

Linda Andersson, folkhälsoplanerare Dals-Ed, 0766-340259

Naima Melin, förskolechef Dals-Ed, 0534-19071 

Anna Magouli, dietist, barnhälsovården, Västra Götalandsregionen, 0736-26 47 64

Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74

Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68  

Charlotta Borelius, Chefredaktör på Bamsetidningen, Egmont Publishing Kids, 0708-639402



Kontaktperson: Presskontakt: Angélique Rooth, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen, tfn 0761-456385


Läs meddelandet som PDF