Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2013-02-07 16:53


Folkhälsokommitténs möte 7 februari 2013

Beslutad inriktning på social investeringsfond. Projektmedel till socialt företagande och fortsatta studier om barnfetma


Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs möte, 7 februari 2013 (pdf-fil).

Social investeringsfond i Västra Götaland

Regionfullmäktige beslutade i april 2012 att undersöka möjligheten att inrätta en investeringsfond för barn och ungas framtida utveckling och hälsa i samverkan med kommunerna. Nu finns ett förslag som folkhälsokommittén ställer sig bakom.

- Genom förslaget  vill folkhälsokommittén tillsammans med kommunerna få tillstånd ett nytt perspektiv där insatsen ses som en långsiktig investering. Med en social investeringsfond stimulerar vi inte endast till samverkan utan vi har också möjlighet att påvisa insatsernas besparingar över förvaltnings- och myndighetsgränser, säger Jan Alexandersson (V), ordförande i folkhälsokommittén.

Förslaget är att fonden prövas i två olika spår, dels inom arbetsområdet ”trygga och goda uppväxtvillkor” och dels inom ”ökat arbetsdeltagande”.

Kontaktperson:
Maria Gäbel, folkhälskommitténs sekretariat, tfn 0709-17 06 55

Projektbidrag till fortsättning av Mamas Retro

Vid sitt möte den 7 februari beviljade Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté Föreningen Forum Skills 92 900 kronor för att fortsätta driva det sociala företaget Mamas Retro. I december 2011 beviljade folkhälsokommittén 551 000 kronor för att starta verksamheten. Mamas Retro är namnet på projektet och företaget som drivs för kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning och andra som av olika anledningar står utanför arbetsmarknaden. I dag arbetar 14 kvinnor i secondhandbutiken i Göteborg - i lager, butik och syatelje.

- Mamas Retro har lyckats skapa en kreativ arbetsmiljö där kvinnorna får ta ansvar och växa. Det är ett väl fungerande projekt och helt i linje med vårt arbete för den jämlika hälsan i hela Västra Götaland, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande i folkhälsokommittén.

Kontaktperson:
Åse Enkvist, folkhälskommitténs sekretariat, tfn 0708-37 85 97.

Coompanion, Göteborg, får bidrag för att utveckla hälsostöd vid socialt företagande

Folkhälsokommittén beviljade Coompanion, Göteborg 776 483 kronor för fortsatt arbete med projektet En social företagskuvös. Syftet med projektet är att skapa en stödstruktur för att starta flera hållbara sociala företag. Folkhälsokommittén beviljade bidrag även i starten 2011.

Under 2012 startade tre nya företag och deltagarna i företagskuvösen är nu 45 stycken. Några av affärsidéerna är städföretag, möbelrenovering, second hand och café. Att arbeta med hälsa är en del av stödet och för att utveckla det arbetet beviljar nu folkhälsokommittén bidrag.

- Att ha en arbetsplats att gå till där man är efterfrågad och behövd är en grundpelare för hälsan. Sedan kan man börja prata om goda levnadsvanor, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande i folkhälsokommittén.

Kontaktpersoner:
Lars Paulsson och Åse Enkvist, folkhälskommitténs sekretariat, tfn 0706-83 06 90 och 0708-37 85 97.

Folkhälsokommittén bidrar med medel till Göteborgs universitet för fortsatta studier kring barnfetma - förebyggande arbete och utvärdering

Folkhälsokommittén beviljade fortsatt stöd till Enheten för Folkhälsoepidemilogi vid Göteborgs universitet för projektet samhällsbaserat förebyggande arbete och hälsoekonomisk utvärdering av Folkhälsogrupp Jämvikt. Folkhälsokommittén beviljade bidrag till projektet även 2012.

Studien syftar dels till att undersöka huruvida en hälsofrämjande intervention kan gagna medborgarnas hälsa, dels till att genomföra en kostnadseffektivitetsanalys med avsikt att utvärdera interventionens kostnader och effekter av hälsovinst och framtida uteblivna kostnader ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

- Barnfetma är alltjämt ett stort problem, såväl för barnen som för samhället. Forskarna är överens om att förebyggande insatser måste genomföras på många olika nivåer. En samhällsplanering som väger in fysiska och sociala aspekter och som möjliggör utvecklandet av miljöer som främjar kost och ökad fysisk aktivitet är basen i det arbetet, säger Jan Alexandersson (V), ordförande i folkhälsokommittén.

Kontaktperson:
Annika Nilsson-Green, folkhälskommitténs sekretariat, tfn 0708-93 17 17.



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74 och Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100.


Läs meddelandet som PDF