Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2015-03-19 16:38


Beslut vid folkhälsokommitténs möte 19 mars 2015

Nya kontaktvägar till Tjejjourerna, förskolan som resurs för hälsa och lärande, ansökningstid för folkhälsostipendiet


Tjejjouren Västs nya arbetsmetoder ska spridas i Västra Götaland

Vid sitt möte den 19 mars beslutade Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté att bevilja Tjejjouren Väst 573.000 kronor för att utveckla tjejjoursverksamhet i samverkan med kommuner i Västra Götaland. Tjejjouren Väst är Sveriges första tjejjour som använder en mobilapp (godkänd av Google). Appen kan laddas ner gratis och den används som kontaktväg mellan ungdomarna och tjejjouren för chatt och mail. Detta medför att den som tar kontakt kan vara anonym och berätta på sina egna villkor. Målgruppen är ungdomar 10 till och med 20 år.

Projektet omfattar spridning av Tjejjouren Västs arbete till kommuner i Skaraborg, Sjuhärad och Fyrbodal,  kvalitetssäkring av verksamheten genom utbildning och handledning av de personer som idéellt bemannar tjejjouren samt utveckling av appen. Folkhälsokommittén kommer under 2015 att diskutera förutsättningarna för fortsatt implementering med Västra Götalandsregionens fem hälso- och sjukvårdsnämnder. 

- Genom att sprida och etablera detta arbetssätt i Västra Götaland kan vi få en ökad tillgängligheten för de som behöver stöd i sin livssituation och därigenom bidra till att främja psykisk hälsa bland unga, säger folkhälsochef Elisabeth Rahmberg.

Läs mer om Tjejjouren Väst

Kontaktperson
Anne Svensson, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0733-64 86 12.

Förskolan som resurs för barns välbefinnande, lärande och hälsa 

Folkhälsokommittén beslutade vid mötet 19 mars att bevilja Göteborgs Universitet Pedagogiska Institutionen 550.055 kr för pilotstudien "Förskolan som resurs för barns välbefinnande, lärande och hälsa". 

Syftet med forskningsprojektet är att stärka barns kognitiva utveckling, hälsa och lärande med det yttersta syftet att bidra till en mer jämlik hälsa och ett socialt hållbart Västra Götaland. Pilotprojektet genomförs i samverkan mellan Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet, kommunalförbunden och kommunerna i Västra Götaland.

I pilotstudien kommer en kartläggning att göras i 3-4 kommuner med hjälp av en enkät till förskolepersonal, föreståndare, föräldrar och beslutsfattare. Enkäten förväntas ge svar på uppfattningar om kvalitet i förskolan med avseende på välbefinnande, lärande och hälsa genom att erfarenheter tas tillvara både från förskola och hemmiljö. Kartläggningen, som ska redovisas vid årsskiftet, ska bidra till att hitta indikatorer för att utjämna skillnader för barn som kommer från olika socioekonomiska miljöer. I nästa steg, 2016, ska resultatet av kartläggningen spridas i samverkan med kommunerna och kommunalförbunden för att komma till användning i förskolornas utvecklingsarbete. 

- Forskning visar att utvecklingen tidigt i livet innebär en möjlighet att minska sociala skillnader i hälsa. Förskolan och innehållet i den kan alltså ha en avgörande betydelse för barns framtid och på det sättet kan förskolan vara en motkraft till segregation och ojämlikhet, säger folkhälsochef Elisabeth Rahmberg.
 
Kontaktperson
Eva Mattsson-Elofson, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0705-58 25 93

Ansök om eller nominera till Västra Götalandsregionens folkhälsostipendium

Nu är det dags att ansöka om eller nominera till Västra Götalandsregionens folkhälsostipendium. Såväl ideell förening/organisation som enskild person, som i sitt arbete eller uppdrag främjar en god folkhälsa i länet, kan söka stipendiet som är på 50.000 kr. Ansöknings-/nomineringstiden varar till och med 30 juni. Beslut om mottagare av stipendiet fattar folkhälsokommittén vid sitt septembermöte och stipendiet delas ut vid regionfullmäktiges sammanträde i november.

Syftet med stipendiet är att främja och stimulera ett gott folkhälsoarbete i Västra Götaland. 2014 delades folkhälsostipendiet ut för första gången och mottagare var då Suicidprevention i Väst för stöd till unga som lever nära någon med psykisk ohälsa genom webbplatsen Livlinan.org. 

Vid mötet 19 mars beslutade folkhälsokommittén att följande ledamöter ska ingå i juryn för folkhälsostipendiet: Kristina Holmqvist (M) sammankallande, Petra Sundblad (S), Kent Hansson (M). Övriga som ingår i juryn är Åse Enkvist och Anna Svensson, utvecklingsledare vid folkhälsokommitténs sekretariat.

Läs mer om VGRs folkhälsostipendium

Kontaktperson
Rutger Gram, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0706-23 65 42 

 


Kontaktperson: Gunnel Adler (MP), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0703-23 14 74, Håkan Linnarsson (S), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-44 29 16.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-82 39 43. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF