Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2009-02-06 17:00


Folkhälsokommitténs sammanträde 6 februari 2009


Lista över Folkhälsokommitténs beslut i korthet, 6 februari 2009 med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut.

Från Folkhälsokommitténs sammanträde i Göteborg 6 februari:

Ny folkhälsopolitisk policy
Fokus på samverkan och samarbete för att möta folkhälsans utmaningar i Västra Götaland

Folkhälsokommittén antog ny folkhälsopolitisk policy för Västra Götalandsregionen. Den nya policyn är formulerad kring utmaningar för folkhälsan i Västra Götaland. Policyn har ett hälsofrämjande perspektiv och tar upp strukturella förutsättningar för folkhälsa.

 

Policyn ska kunna vara en gemensam plattform för det samlade folkhälsoarbetet i Västra Götaland; inte bara för Västra Götalandsregionens verksamheter utan även för kommuner och stadsdelar, statliga myndigheter och frivilligorganisationer. Med policyn som grund kan folkhälsoaktörer utforma egna mål och handlingsplaner utifrån sina olika förutsättningar.

 

- För ett framgångsrikt folkhälsoarbete krävs samarbete och samverkan över organisations- och verksamhetsgränser och att varje aktör tar sitt ansvar. Förutsättningarna för detta är goda med den nya policyn som grund. Den är framtagen bland annat i en rad dialogmöten på olika platser i länet med politiker, tjänstemän och frivilligorganisationer, säger Karin Engdahl (S), ordförande Folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen.
 

Efter beslut i Folkhälsokommittén, Regionstyrelse och Regionfullmäktige är förhoppningen att den folkhälsopolitiska policyn tas upp till behandling i VästKom för att sedan behandlas i kommunalförbund och kommuner.

 

Många valmöjligheter stressar unga vuxna
Efterfrågar möten med vuxna som har tid att lyssna och ge stöd

Unga vuxna känner ambivalens inför alla de valmöjligheter som erbjuds i samhället idag. De upplever det positivt men också pressande och stressande. Alla har inte samma förutsättningar att ”välja rätt” – har t ex inte tillräckliga kunskaper och inte tillgång till stöd för att se möjliga vägval.

 

Unga vuxna efterfrågar möten i vardagen med vuxna som har kunskap och tid att ge stöd och råd i valsituationer, istället för att bli hänvisade till att söka information på egen hand, t ex på Internet. Det visar en rapport från Folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, som tagits fram på uppdrag av regionfullmäktige.

 

Att det är så här unga vuxna ofta upplever sin situation är inte något nytt. Men, det nya är att kunskapen om unga vuxnas situation nu finns bekräftad i den kvalitativa studie som Folkhälsokommitténs kansli genomfört tillsammans med folkhälsoarbetare i kommuner och stadsdelar, forskargrupper och inte minst unga vuxna själva.

 

- En metod har arbetats fram i projektet för att beskriva hur förutsättningarna ser ut lokalt. I Skövde, Borås, Strömstad och i stadsdelarna Gunnared och Älvsborg i Göteborg arbetar man redan med metoden och vi kommer att sprida informationen om metoden till politiker och tjänstemän i övriga länet. På så sätt hoppas vi få igång fler lokala arbeten i syfte att stödja ungdomar i deras livsval, säger Lena Samuelsson, utvecklingsledare, Folkhälsokommitténs kansli, Västra Götalandsregionen.

 

Folkhälsokommmittén godkände rapporten Metoder för att fånga Unga Vuxnas livsvillkor och deras förutsättningar till etablering i vuxenlivet och översänder sitt beslut samt rapporten till Regionstyrelsen.



Kontaktperson: Karin Engdahl (S), ordförande Folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0709-102907,
Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100, Lena Samuelsson, utvecklingsledare, Folkhälsokommitténs kansli, tfn 0705-582453. Presskontakt: Angélique Rooth, 0761-456385, Folkhälsokommitténs kansli.


Läs meddelandet som PDF