Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2014-01-30 12:50


Beslut om projektstöd vid folkhälsokommitténs möte 30 januari 2014

Interaktivt läromedel och kulturtolkar som stöd till nyanlända barn och unga


Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 30 januari 2014 (Pdf-fil).  

Handlingar, folkhälsokommitténs möte 30 januari 2014

Hälsa på schemat för nyanlända elever för en mer jämlik hälsa

För att utveckla ett interaktivt läromedel som kan användas av nyanlända elever för att orientera sig i frågor om livsstil och hälsa i pilotprojektet "Veta Mera" beviljade Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté föreningen Integrationsinitiativet i Göteborg 260.000 kr.

Läromedlet ska vara ett led i arbetet för förbättrat mottagande och introduktion av nyanlända elever och för att motverka ohälsa. Studier visar att nyanlända har en högre förekomst av psykisk ohälsa, dålig självskattad hälsa, högre andel med riskfaktorer som rökning, övervikt och brist på fysisk aktivitet.

- Med projektbidraget till "Veta Mera" vill vi bidra till bättre förutsättningar för integration och god fysisk och psykisk hälsa för nyanlända barn och unga och i förlängningen en mer jämlik hälsa, säger Jan Alexandersson (V), ordförande i kommittén för folkhälsofrågor.  

I arbetet med att utveckla det interaktiva läromedlet kommer 19 lärare och upp till 50 elever på Välkomsten i Frölunda och Introduktionsskolan i Östra Göteborg att delta. Läromedlet ska finnas på olika språk, det ska innehålla bilder, texter, animationer, filmer och anpassas inte minst för elever med begränsad datorvana och analfabeter. Det kommer att nå 600 nyanlända elever och det ska integreras i ordinarie undervisning.

Under pilotprojektet ska läromedlet riktas till nyanlända elever vid grundskolorna i Göteborgs Stad men målsättningen är att kunna sprida läromedlet till andra kommuner i Västra Götaland och även utanför länet.

Förutom folkhälsokommittén har projektet har beviljats medel av Länsstyrelsen i Västra Götaland för 2014 och det är knutet till Länsstyrelsens webbportal för nyanlända www.informationsverige.se.

Kontaktpersoner folkhälsokommitténs sekretariat
Annika Nilsson-Green, utvecklingsledare, mobil 0708-93 17 17
Eva Mattsson-Elofson, utvecklingsledare, mobil 0705-58 25 93
 

Kulturtolkar - ett stöd till nyanlända barn att lämna grundskolan med fullständiga betyg

Vid sitt möte den 30 januari 2014 beviljade Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté föreningen Kvinnocenter 611.500 kronor för år ett av projektet "Mammor som kulturtolkar". Syftet med projektet är att öka förutsättningarna för elever att lämna grundskolan med fullständiga betyg genom att stödja nyanlända föräldrar att bli sina barns främsta resurs. Målgruppen är nyanlända familjer med barn som går i svensk låg- och mellanstadieskola.

- I Västra Götalandsregionens förslag till åtgärder för en mer jämlik hälsa konstaterar vi att barn och unga som lever med små ekonomiska resurser löper större risk att lämna grundskolan utan fullständig betyg. En av orsakerna är de krav som ställs på hemmet i form av kontakter med skolan, läxläsning med mera. Med detta projekt ser vi en möjligheten att delvis motverka detta, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande i kommittén för folkhälsofrågor.

Kulturtolkarna kommer att rekryteras av föreningar tillsammans med Arbetsförmedlingen och utbildas av Göteborgs folkhögskola. Förhoppningen är att bidra till föräldrarnas egenmakt genom att erbjuda ett stöd där kulturtolken är föräldrarnas resurs, inte ytterligare en ”myndighetsperson” eller representant för skolan. Detta ökar möjligheten till långsiktighet eftersom liknande program i myndigheters regi riskerar att läggas ner på grund av omprioriteringar av offentliga medel.

År 2014 genomförs projektet som en pilot i stadsdelen Östra Göteborg där 10-12 kulturtolkar ska rekryteras och utbildas. Målet är att därefter sprida projektet. Ett antal kommuner i länet är redan inbjudna att följa piloten.

Kontaktpersoner folkhälsokommitténs sekretariat
Åse Enkvist, utvecklingsledare, mobil 0708-37 85 97
Eva Mattsson-Elofson, utvecklingsledare, mobil 0705-58 25 93
Maria Berhé, utvecklingsledare, mobil 0700-82 45 82  



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-82 39 43. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF