Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2015-02-05 16:49


Beslut vid folkhälsokommitténs möte 5 februari 2015

Kunskapscentrum för barns och ungas hälsa, föräldrastöd genom kulturtolkar, drogvaneundersökning, jämlik hälsa på folkhögskolorna


Kunskapscentrum för barns och ungas hälsa - en plattform för ett gemensamt hälsofrämjande arbete

Idag hade Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté sitt första möte 2015. Folkhälsokommittén yttrande sig över Ann-Christine Simonssons (C) motion om att ”Inrätta ett regionalt kunskapscentrum för barn och ungas hälsa”. Folkhälsokommittén ser positivt på förslaget men ser också att uppdraget bör utredas.

-  Sett ur ett socialt investeringsperspektiv är insatser tidigt i livet den viktigaste investeringen som samhället kan göra. Med ett kunskapscentrum kan vi få en samlande kraft där regionala aktörer kan mötas och formulera gemensamma mål för regionens hälsofrämjande arbete, säger folkhälsochef Elisabeth Rahmberg.

Folkhälsokommittén pekar även på att kunskapscentrumet kan vara en part för lokala aktörer, den sociala ekonomin och en plattform för regionens sociala investeringsmedel där metoder kan testas, mätas, beräknas och följas upp. Dessutom, menar folkhälsokommittén, kan det bidra i arbetet med att fånga hälsorelaterad information från befolkningsgrupper som normalt inte deltar i undersökningar men som ur ett hållbarhetsperspektiv är viktiga att nå. 

Kontaktperson
Eva Mattsson-Elofson, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0705-58 25 93.

100 barn nås genom kulturtolkarnas föräldrastöd

Folkhälsokommittén beviljade föreningen KvinnoCenter Bergsjön 483.910 kronor kronor för fortsättning av pilotprojekt "Mammor som kulturtolkar" under 2015. Rekrytering och utbildning av kulturtolkar har skett i samverkan med Arbetsförmedlingen. Idag arbetar 10 kvinnor som kulturtolkar och ger stöd till ett 40-tal familjer och därigenom ett hundratal barn i Bergsjön och Angered. Flera kommuner i länet vill ta del av arbetet och följer pilotprojektet, t ex genom seminarier.

Västra Götalandsregionen konstaterar sitt åtgärdspaket för en mer jämlik hälsa att barn och unga som lever med små socioekonomiska resurser har större risk att lämna grundskolan utan fullständiga betyg.

- En av orsakerna är de krav som ställs på hemmet i form av kontakter med skolan, läxläsning och så vidare. Med kulturtolkar kan vi ge barn större förutsättningar att lämna grundskolan med fullständiga betyg genom att stödja nyanlända föräldrar att bli sina barns främsta resurs, säger utvecklingsledare Maria Berhe, folkhälsokommitténs sekretariat.

Kontaktperson 
Maria Berhé, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 070-082 45 82

Drogvaneundersökning bland unga 2016

Folkhälsokommittén har i uppdrag att följa hälsoläget och verka för en förbättrad och mer jämlik hälsa i Västra Götaland. Vid mötet den 5 februari beslutade folkhälsokommittén om delfinansiering av en regiongemensam drogvaneundersökning 2016 bland elever i årskurs åtta i grundskolan och år två på gymnasiet. Senast genomfördes denna undersökning 2013 då 47 av länets 49 kommuner deltog. Resultatet visade på en stor spridning i resultatet mellan kommunerna. Förutom kunskap om ungdomarnas droganvändning gav enkätsvaren möjlighet till analys av samband mellan flera psykosociala variabler och droganvändning bland unga i Västra Götaland.

-  Vi har inte haft gemensamma undersökningar tidigare. Med denna återkommande och gemensamma mätning kan vi jämföra resultat både över tid och mellan olika kommuner och kommundelar, säger utvecklingsledare Marlene Nilsson, folkhälsokommitténs sekretariat. 

Kontaktperson
Marlene Nilsson, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0702-29 90 50 

Projekt för en mer jämlik hälsa och utbildning på folkhögskolorna 

Folkhälsokommittén beviljade Västra Götalands Bildningsförbund 1.739.800 kronor under 2015 för utvecklingsprojektet ”Folkhögskolor för jämlik utbildning och hälsa”. Ett prioriterat område att arbeta med på folkhögskolorna är den psykiska ohälsa som många elever upplever och som ökat de senaste åren.

I projektet ingår kompetens- och metodutveckling för att pedagogerna ska kunna ge eleverna det stöd som krävs för att klara sina studier och därmed få större möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Varje folkhögskola tar fram sin egen handlingsplan utifrån respektive skolas förutsättning. Exempel på insatser som skett under 2014 är nätverksarbete, utbildningsinsatser, samverkan mellan folkhögskolorna, processtöd och uppföljning av skolornas handlingsplaner är. Idag ingår 16 av 20 folkhögskolor i Västra Götaland i projektet. Målet för 2015 är att alla 20 finns med.

Kontaktperson
Marlene Nilsson, utvecklingsledare folkhälsokommitténs sekretariat, tfn 0702-29 90 50 

Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 5 februari 2015 (Pdf-fil)

Handlingar, folkhälsokommitténs möte 5 februari 2015



Kontaktperson: Gunnel Adler (MP), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0703-23 14 74, Håkan Linnarsson (S), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-44 29 16.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-82 39 43. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF