Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2014-09-04 16:35


Beslut och information vid folkhälsokommitténs möte 4 september 2014

Samverkan för att motverka suicid. Hälsa i fokus vid uppbyggnad av sociala företag


Missing People - en resurs i arbetet för att motverka suicid?

Vid sitt möte den 4 september beviljade Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté organisationen Missing People 80 000 kronor för att genomföra förstudien ”Är Missing People en potentiell samhällsresurs inom suicidområdet”. Samverkansparter i förstudien är Suicidprevention i Väst, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES) och Stiftelsen Kyrkans Jourtjänst.

I Missing Peoples arbete med att söka upp försvunna personer genom ett brett engagemang från många frivilliga, kommer Missing People i kontakt med suicid och den problematik som finns runt detta. Av denna anledning har det i organisationen utvecklats ett kunnande om suicid och förebyggande insatser.

Styrkor i Missing Peoples sätt att arbete är att de snabbt kan mobilisera en insats, oavsett var i landet, och de har blivit en knutpunkt för civil samverkan.

- Vi vill med förstudien se om Missing People med den organisation, de erfarenheter och det kontaktnät som de har kan utgöra ett komplement till samhällets resurser inom suicidprevention, säger Valéria Kant, (KD), vice ordförande folkhälsokommittén. 

Kontaktperson för mer information:
Rutger Gram, utvecklingsledare, tfn 0706-23 65 42

Kan ökad hälsa bidra till entreprenörskap och jobb?

Slutrapporten för Coompanions* projekt SFINX inkubator, som folkhälsokommittén varit med och finansierat, redovisades vid folkhälsokommitténs möte. Projektet har handlat om att ta fram en metod för att bygga upp hållbara sociala företag tillsammans med personer som står långt från arbetsmarknaden. Metoden omfattade fem delar - karriärstöd, sälj/ekonomistöd, organisation, ledarskap och hälsa där den sistnämnda är den som folkhälsokommittén beviljat stöd för att ta fram. Detta på grund av att tidigare erfarenheter från socialt företagande visar att fysisk och psykisk ohälsa är ett hinder för entreprenörskap och arbetsdeltagande. Projektet har finansierades även av ESF, Göteborg stad Social Resursnämnd.

Aktiviteterna i området hälsa har varit hälsoprofilsbedömning, hälsoutbildning, hälsoaktiviteter och att skapa en hälsofrämjande arbetsplats.

Utvärdering visar att de som har varit kvar i projektet har förbättrat både sitt välbefinnande och sitt entreprenörskap men bäst har metoden och de åtgärder som används i detta projekt fungerat för kvinnor med utländsk bakgrund som kommer från entreprenöriella kulturer. De har utvecklats mest vad gäller både välbefinnande och entreprenörskap i projektet. 

Den 23 september anordnar folkhälsokommittén och dess sekretariat en workshop för aktörer som jobbar med sociala företag och med personer som står långt från arbetsmarknaden, för att sprida resultatet och de erfarenheter som framkommit i arbetet till fler aktörer.

- Forskning och statistik visar att personer som står långt från arbetsmarknaden ofta får hälsoproblem. Därför måste även hälsa integreras i arbetet med att bygga upp ett socialt företag. Med det arbete som gjorts i projektet finns det nu en metod som sätter fokus på just hälsans vikt för ökat arbetsdeltagande och entreprenörskap och även det omvända, säger Jan Alexandersson (V), ordförande i folkhälsokommittén.  

Slutrapport: SFINX inkubators hälsospår (pdf-fil)

*Coompanion är företagsrådgivare för start av kooperativa företag. Ägs och styrs lokalt av sina medlemsorganisationer.

Kontaktperson för mer information:
Åse Enkvist, utvecklingsledare, tfn 0708-37 85 97

Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 4 september 2014 (Pdf-fil)

Handlingar, folkhälsokommitténs möte 4 september 2014 



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-82 39 43. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF