Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2013-05-30 14:48


Västra Götalandsregionen vill öka kunskapen om sambandet mellan äldres hälsa och munhälsa


Munhälsan har stor betydelse för den allmänna hälsan, vilket blir mer påtagligt med stigande ålder; dålig tandstatus bidrar till svårigheter att äta, svälja, tala och det påverkar sociala relationer. Studier visar att 21 procent av de som är 80 år och äldre förlorar sin regelbundna kontakt med tandvården. Mot bakgrund av detta har Västra Götalandsregionen* och Göteborgs universitet genomfört en studie för att se om förebyggande hembesök bland äldre kan vara en väg för att påverka äldres tandvårdskontakt.

Resultatet av studien visar bland annat att det finns ett stort intresse bland äldre att tala om munhälsa och tandvårdskontakter i de förebyggande hembesöken. Men, det var i första hand de som har en regelbunden tandvårdskontakt och upplever sin allmänhälsa och munhälsa som god som valde att delta i studien. De förebyggande hembesöken kan därmed ses som en kanal för information men bör kompletteras av andra kanaler.

Dessutom visade studien att personalen som genomför hembesöken har behov av utbildning i åldrande och munhälsa. För att möta detta behov anordnar folkhälsokommitténs sekretariat tillsammans med folktandvården ett utbildningstillfälle för personal i förebyggande verksamhet med ansvar för hälsa och välbefinnande hos äldre i kommuner och stadsdelar i Västra Götaland och i Västra Götalandsregionen.

- Med utbildningen vill vi ge möjligheten att öka kunskapen om sambandet mellan munhälsa och den allmänna hälsan hos äldre. Dessutom vill vi dela med oss av resultat och erfarenheter i studien och diskutera utmaningar, till exempel den att hitta kanaler där vi når de äldre som förlorar kontakten med tandvården, säger Agneta Eriksson, utvecklingsledare vid folkhälsokommitténs sekretariat.


Samtliga kommuner i Västra Götaland fick erbjudande om att delta i studien och av dessa deltog Färgelanda, Götene, Strömstad, Tanum, Trollhättan och Uddevalla samt stadsdelarna Askim/Frölunda/Högsbo, Centrum, Västra Göteborg och Örgryte/Härlanda. 

Bilaga: Rapporten Förebyggande hembesök - en möjlighet att påverka äldres tandsvårdskontakt. 

(*Folkhälsokommitténs sekretariat, Centrum för äldretandvård och Folktandvården Västra Götalandsregionen samt institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet) 



Kontaktperson: Kontaktperson: Agneta Eriksson, tfn 0705-34 84 21 och Maria Berhé, tfn 0738-34 37 87, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.
Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF