Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2010-10-29 14:40


Västra Götalandsregionens kartläggning visar

Nu arbetar fler verksamheter främjande och förebyggande för att förhindra övervikt och fetma bland barn och ungdomar


Det har skett en förbättring sedan 2005 när det gäller främjande och förebyggande arbete för att förhindra ökning av övervikt och fetma bland barn och ungdomar, både inom hälso- och sjukvården och inom kommunernas verksamheter i Västra Götaland. Men, skillnaderna är stora mellan olika organisationer, verksamheter och geografiska områden. Det visar Västra Götalandsregionens kartläggning av hälsofrämjande och förebyggande insatser avseende övervikt och fetma bland barn och ungdomar i Västra Götaland 2009-2010, som presenterades vid folkhälsokommitténs möte den 29 oktober. 

Mödravården är den verksamhet där störst förändring skett sedan den första kartläggningen gjordes 2005. Då hade väldigt få mödravårdscentraler en handlingsplan för insatser för gravida med övervikt och fetma jämfört med drygt hälften vid kartläggningen 2009-2010.  

Västra Götalandsregionen tog 2007/2008 fram rekommendationer och handlingsprogram för hälsofrämjande, förebyggande och behandlande insatser mot övervikt och fetma hos barn och ungdomar i Västra Götaland. Råden och rekommendationerna finns på Västra Götalandsregionens webbplats i ett beslutstöd för berörda verksamheter. Kartläggningen visar att förskola och skola tillhör de som har lägst kännedom om Västra Götalandsregionens råd och rekommendationer. Även Folktandvården och ungdomsmottagningarna behöver involveras mer i arbetet.  

För att intensifiera arbetet föreslår folkhälsokommitténs kansli och hälso- och sjukvårdsavdelningen, som har genomfört kartläggningen, en rad åtgärder, bland annat informationsinsatser till berörda yrkesgrupper, att verksamheter tar fram egna handlingsplaner utformade efter lokala förhållanden och ökad samverkan över förvaltningsgränser.  

Flera kommuner har visat intresse för att ta del av och använda de förebyggande insatser mot övervikt och fetma på skolor och förskolor som tagits fram i en forskningsstudie som folkhälsokommittén är med och finansierar och som Sahlgrenska Akademin genomför, den så kallade IDEFICS-studien.

- Västra Götalandsregionen kommer att erbjuda stöd till de kommuner som vill arbeta med insatser enligt IDEFICS-modellen. Framförallt kommuner med stora socioekonomiskt utsatta grupper, eftersom övervikt och fetma är mer vanligt förekommande där, säger folkhälsochef Johan Jonsson.  

(Pdf-fil) "De 1042 svaren – uppföljning under 2009-2010 av kartläggning från 2005 av insatser avseende övervikt och fetma bland barn och ungdomar i Västra Götaland"

Västra Götalandsregionens beslutsstöd för handlingsprogram mot övervikt och fetma

Läs mer om IDEFICS som står för kartläggning och prevention av kost- och livsstilsrelaterade hälsoeffekter hos barn (Identification and prevention of Dietary and lifestyle induced health EFfects In Children and infantS) -  ett EU-projekt med tema barns hälsa i förhållande till levnadsförhållanden och livsstil.

Kontaktpersoner för ytterligare information:
Katarina Englund, hälso- och sjukvårdsavdelningen, Västra Götalandsregionen, tfn 031-63 09 38 
Annika Nilsson-Green, folkhälsokommitténs kansli, Västra Götalandsregionen, tfn 0708-93 17 17.



Kontaktperson: Karin Engdahl (S), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0709-102907, Tommy Larsson (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, tfn 0705-10 32 36, Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100,
Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs kansli, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF