Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2014-06-12 15:45


Folkhälsokommitténs möte 12 juni 2014

Nya metoder för ökat medborgardeltagande i folkhälsoforskningen för en mer jämlik hälsa


För att kunna undersöka hälsoläget i hela befolkningen måste de som deltar i en undersökning vara representativa för befolkningen. Så är det inte idag. Under de senaste decennierna har det blivit allt svårare att nå i synnerhet grupper i befolkningen med sämst hälsosituation eller störst risk att utveckla sämre hälsa.

 

Mot bakgrund av detta har samhällsbaserad aktionsforskning (Community Based Participatory Research; CBPR) vuxit fram där tanken är att invånare ska vara delaktiga i och kunna påverka hur studier genomförs. 

 

Det finns emellertid få kunskapsöversikter om samhällsbaserad aktionsforskning och dess styrkor och svagheter. Folkhälsokommittén beslutade därför vid mötet den 12 juni 2014 att bevilja 154.859 kr till Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet, Fil. dr. Gunilla Priebe för att i samarbete med Angereds Närsjukhus göra en kunskapsöversikt om medborgardeltagandets betydelse för folkhälsoforskningen.

 

- En sån här kunskapsöversikt är av stort värde i vårt arbete att implementera "Samling för social hållbarhet - jämlik hälsa", särskilt när det gäller att ge möjlighet till medskapande och delaktighet som är viktiga komponenter för att motverka ojämlikhet i hälsa, säger Jan Alexandersson (V), ordförande i folkhälsokommittén. 

 

Folkhälsokommittén finansierar en forskningsstudie för att se hur sambandet mellan barns och ungas livsvillkor i Västra Götaland och deras hälsoutveckling ser ut över tid. En så kallad kohortstudie som ska omfatta unga i årskurs 7 i Västra Götaland och pågå under minst tio år. För att nå unga och föräldrar i alla grupper är tanken att samhällsbaserad aktionsforskning ska tillämpas i denna studie. 

 

- Samhällsbaserad aktionsforskning ger oss bättre förutsättningar att förstå vilka insatser och beslut som har bäst effekt för att minska ojämlikheter i hälsa. Med kunskapsöversikten får vi verktyg för att utveckla deltagarstyrd metodik i kohortstudien men också i andra delar av regionens folkhälsoarbete, säger Göran Henriksson, samhällsmedicinsk rådgivare, folkhälsokommitténs sekretariat. ​

 

För mer information, kontakta:
Göran Henriksson, samhällsmedicinsk rådgivare, folkhälsokommitténs sekretariat,  mobil 0709-94 85 43, E-post: goran.henriksson@vgregion.se 

Socioekonomisk snedfördelning vid rekrytering till studie av yngre barns hälsa

 

Vid folkhälsokommitténs möte presenterade Susann Regber, Doktor i medicinsk vetenskap vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och anställd på Högskolan i Skövde, resultatet av den kartläggningsstudie som hon gjort och som folkhälsokommittén finansierat: "Finns det en socioekonomisk snedfördelning vid rekrytering till kartläggningsstudie av yngre barns hälsa? (IDEFICS-studien)"

 

Resultaten visar att det finns en socioekonomiskt skev fördelning bland de barn som medverkade i IDEFICS-studien, men att barn med övervikt och fetma inte var underrepresenterade utan motsvarade den allmänna populationen i de respektive kommunerna som deltog i studien.

 

- Att inte alla grupper i befolkningen är representerade i studier och interventioner kan påverka slutsatser och hur förebyggande insatser utformas, med risk att ojämlikhet i hälsa förstärks. Därför är det angeläget att använda nya metoder som i högre utsträckning inkluderar fler grupper, säger Valéria Kant, (KD), vice ordförande folkhälsokommittén.

 

Familjerna som deltog i IDEFICS, och som jämfördes med en referensgrupp, hade högre inkomst, fler var gifta/sammanboende och fler föräldrar var svenskfödda än i referensgruppen.

 

- Den sneda socioekonomiska rekryteringen är ett generellt problem i många studier och hälsointerventioner och är därför inte på något sätt unikt för IDEFICS–studien. Vi föreslår därför att det i hälsofrämjande och förebyggande arbete i framtiden satsas mer på stöd till familjer med lägre inkomst, till ensamstående föräldrar och föräldrar av utländsk härkomst liksom till föräldrar med kortare utbildning, säger Susanne Regber.

 

En artikel är publicerad i BMC Public Health med titeln”Assessment of selection bias in a health survey of children and families – the IDEFICS Sweden-study”.

 

För mer information, kontakta:

Annika Nilsson-Green, utvecklingsledare, mobil 0708-93 17 17,
e-post: annika.nilsson-green@vgregion.se 

Läs mer: Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 12 juni 2014 (Pdf-fil).

Handlingar, folkhälsokommitténs möte 12 juni 2014



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-82 39 43. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF