Folkhälsan i Västra Götaland är generellt sett god men ojämlikt fördelad mellan kvinnor och män samt olika grupper i samhället. Det visar Öppna jämförelser folkhälsa som Socialstyrelsen, tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting och Folkhälsomyndigheten, offentliggjorde idag. Det är andra gången som Öppna jämförelser folkhälsa presenteras; första gången var 2009.
- Resultaten visar att folkhälsan är ojämlikt fördelad i Västra Götaland och speglar de ojämlikheter som vi har i samhället. Därför är det viktigt att folkhälsoarbetet inriktas mot ökad social hållbarhet och åtgärder för att utjämna skillnader i hälsa, säger Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef Västra Götalandsregionen.
Regionfullmäktige antog i september 2013 en åtgärdsplan ”Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland” med förslag på åtgärder för en mer jämlik hälsa och ett socialt hållbart Västra Götaland.
Öppna jämförelser folkhälsa 2014, länk till Sveriges Kommuner och Landstings webbplats
73 procent av befolkningen i Västra Götaland mår bra
Resultatet för Västra Götaland som helhet är i många fall en spegling av resultatet för riket. Dessutom är skillnaderna i resultaten från 2009 års Öppna jämförelser folkhälsa små. Generellt gäller att personer med lång utbildning har en bättre hälsa än personer med kort utbildning, med undantag för indikatorn nedsatt psykiskt välbefinnande där resultatet är det omvända.
- I Västra Götaland uppger 73 procent av befolkningen att de har ett gott allmänt hälsotillstånd. Av de 21 rankade länen/landstingen hamnar Västra Götalands kvinnor på plats 4 och männen på plats 6.
- Bara 11 procent av befolkningen i Västra Götaland röker dagligen. Det är en minskning från 13 procent 2009. Av de 21 rankade länen/landstingen hamnar Västra Götalands kvinnor på plats 4 (11 procent) och männen på plats 10 (10 procent).
- Trots att siffran för självmord och dödsfall med oklart uppsåt bland män i Västra Götaland är 20 per 100 000 invånare är Västra Götaland ett av de län/landsting som har lägst andel.
- 87,4 procent av alla elever i Västra Götaland var behöriga till gymnasieskolans nationella yrkesprogram vårterminen 2013. Där placerar sig Västra Götaland i mitten på skalan för län/landsting.
- I åldrarna 25-64 hade i mars i år 3,65 procent varit öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd i minst 6 månader. Detta är en ökning sedan 2009 då siffran var 2,24 procent. Även här placerar sig Västra Götaland i mitten på skalan för län/landsting och strax ovanför rikssnittet.
- 67 procent av männen i Västra Götaland är fysiskt aktiva minst en halvtimma om dagen. Denna siffra placerar männen i Västra Götaland på plats 10 av 21. För kvinnorna är siffran 63 procent vilket ger plats 15 av 21.
- 76 procent av kvinnorna i Västra Götaland uppger sin tandhälsa som god. Det placerar Västra Götaland på plats 11. 70 procent av männen i Västra Götaland uppger sin tandhälsa som god. Det ger plats 10 av 21.
- 18 procent av befolkningen i Västra Götaland beräknas ha nedsatt psykiskt välbefinnande. Siffran är något högre än 2009. Fördelat på kvinnor och män är siffran 22 procent respektive 15 procent. Det placerar Västra Götaland på plats 19 respektive 16. För mer information om ovanstående indikatorer, se webbplats Folkhälsa (www.vgregion.se/ojfolkhalsa2014).
- För att de sociala skillnaderna ska kunna minska måste de göras synliga, vilket Öppna jämförelser folkhälsa bidrar till, säger Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef Västra Götalandsregionen.
För kommentarer kring kommunresultaten, kontakta kommunerna, (kontaktlista Excel-dok)
Bakgrundsvariabler Västra Götaland
- Västra Götaland är Sveriges största län med en befolkning på 1 615 084 invånare. Invånarantalet har ökat sedan Öppna jämförelser folkhälsa presenterades senast 2009 då invånarantalet var 1 569 458. Av dessa är andelen kvinnor 50,1 procent, vilket är samma andel som 2009.
- Medelåldern i Västra Götaland är 41 år. 2009 var medelåldern 40,8 år.
- Medellivslängden för kvinnor är 83,5 år och för män 79,8 år. Motsvarande siffror för 2009 var 83,2 år respektive 79,2 år.
- Andel utrikes födda är 19,9 procent, vilket är en ökning sedan 2009 då andelen var 18,3 procent.
- Förvärvsfrekvensen i Västra Götaland är 77,4 procent, vilket är en ökning sedan 2009 då motsvarande siffra var 74,7 procent.
- Av befolkningen i Västra Götaland har 40,3 procent en eftergymnasial utbildning. 2009 var andelen 37,3 procent.
- Andelen barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer är 11,7 procent. Här finns ingen motsvarande siffra för 2009.
- Andelen äldre som lever i ekonomisk utsatthet är 8,2 procent. Den siffran är den samma som 2009.
Fakta om Öppna jämförelser folkhälsa 2014
Öppna jämförelser folkhälsa innehåller 41 indikatorer fördelade på tre områden – Hälsan i befolkningen, Livsvillkor och levnadsförhållanden samt Levnadsvanor. Dessutom finns data för bakgrundsvariabler, t ex invånarantal, medellivslängd och förvärvsarbetande redovisade. Indikatorerna är hämtade från befintliga registerdata och befolkningsenkäter.
Resultaten presenteras så att kommuner/landsting/län med mest fördelaktiga värden rankas högst. Vissa indikatorer finns inte listade per kommun eftersom underlaget är för litet.
Några av indikatorerna i Öppna jämförelser folkhälsa kommer Västra Götalandsregionen att ha speciellt fokus på, eftersom de finns med i mätsystem för att följa utvecklingen av ojämlikhet hälsa i Västra Götaland.
Syftet med Öppna jämförelser är att öka insyn och öppenhet om vad kommuner och landsting åstadkommer samt stimulera till förbättringsarbete. En förhoppning är dessutom att resultaten ska ge underlag till arbetet med att minska hälsoklyftorna i befolkningen.