Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2012-03-16 14:11


Beviljade projektmedel vid kommittén för folkhälsofrågors möte 16 mars 2012

Mammor som kulturtolkar, Botaniska trädgården riktar insatser till skolklasser i östra Göteborg, Måltidscentrum i Vara


Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid kommittén för folkhälsofrågors sammanträde, 16 mars 2012 (Pdf-fil).

Botaniska trädgården riktar insatser till skolklasser i östra Göteborg

Kommittén för folkhälsofrågor beviljade vid sitt möte den 16 mars Göteborgs botaniska trädgård 92.500 kr för riktade insatser till skolor i Göteborgs östra stadsdelar. Idag är det främst skolor i Göteborgs innerstad som tar del av botaniskas upplevelsebaserade pedagogiska verksamhet. 10 klasser i årskurs tre och fyra kommer att erbjudas två lektionstillfällen - ett hösten 2012 och ett våren 2013.

- Tidiga, hälsofrämjande och riktade insatser som denna har avgörande betydelse för en god hälsa och de ligger väl i linje med Västra Götalandsregionens arbete för att skapa förutsättningar för en mer jämlik hälsa, säger Jan Alexandersson (V), ordförande i kommittén för folkhälsofrågor. 

Kontaktperson:

Annika Nilsson-Green, enheten för folkhälsofrågor, tfn 0708-93 17 17.

Förstudie kring Mammor som kulturtolkar

För att klarlägga förutsättningar för att starta ett pilotprojekt kring Mammor som kulturtolkar reserverade kommittén för folkhälsofrågor 300.000 kr till en förstudie som ska genomföras under 2012. I pilotprojektet ska en metod för föräldrastöd prövas där mammor med utländsk bakgrund får kunskap om det svenska skolsystemet och på så sätt får bättre förutsättningar att bli sina barns främsta resurs. Förstudiens målgrupp är nyanlända mammor med barn i skolåldern. 

- Vi har goda erfarenheter från ett liknande projekt som vi finansierat med utlandsfödda kvinnor som doulor och kulturtolkar. Med det projektetet, som nu gått över i ordinarie verksamhet, har vi kunnat bidra till en mer jämlik vård och hälsa, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande i kommittén för folkhälsofrågor. 

Kontaktperson:

Åse Enkvist, enheten för folkhälsofrågor, tfn 0708-37 85 97.

Måltidscentrum i Vara

Kommittén för folkhälsofrågor beviljade Vara kommun 233.300 kr för projekt Måltidscentrum som är en fortsättning av förstudien Nationellt Centrum för Måltiden som pågått under två år. Vara kommun siktar på en permanent verksamhet som ska bestå av ett upplevelsebaserat måltidscentrum där kunskap, forskning och utbildning samlas. Detta ligger i linje med Västra Götalandsregionens ambitioner i regionstyrelsens beslut om Den Goda Måltiden.

Kontaktperson:

Marlene Nilsson, enheten för folkhälsofrågor, tfn 0702-29 90 50.



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68
Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, enheten för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen


Läs meddelandet som PDF