Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2008-12-05 15:45


Folkhälsokommitténs sammanträde 5 december 2008


Vid folkhälsokommitténs sammanträde i Göteborg den 5 december redovisades och beslutades bland annat:

  • Som ett led i Folkhälsokommitténs ambition att öka tillgängligheten till och skapa kontinuitet i kontakten med universitet och högskolor i länet samfinansierar Folkhälskommittén för första gången ett lektorat i folkhälsovetenskap vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet. Lektoratet innehas av universitetslektor Gunilla Krantz (avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa). Gunilla, som tillträdde tjänsten den 1 november i år, är specialiserad på jämlikhet i hälsa, med inriktning mot jämställdhet.
  • I syfte att skapa förutsättningar för goda kostvanor fattade Folkhälsokommittén två beslut, dels beviljades Vara kommun 193.000 kr till en förstudie för att utveckla ett nationellt centrum för måltiden, för personal inom storkök och i personalkedjan mellan storkök och måltidskonsument, dels beslutade folkhälsokommittén att avsätta högst 300 000 kr årligen för en fortsättning av projekt Skolmatsakademin under 2009-2010.

    Det unika i nationellt centrum för måltiden ligger i att betrakta måltiden som en helhet, från tillagning till servering, inom äldreomsorgen, skolan och personalrestauranger.
    - Kunskaper och erfarenheter från bland annat Skolmatsakademin ska tas tillvara inom förstudien som kan resultera i ett "storkökens Grythyttan", säger Karin Engdahl (s), ordförande Folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen.

    När det gäller Skolmatsakademin ser Folkhälskommittén flera vinster med en fortsättning:
    - Allt fler elever ges möjlighet till goda matvanor genom erfarenheter och metoder som sprids genom Skolmatsakademin.
    - Nätverket med sin samlade kompetens är en grupp som har möjlighet att påverka och skapa debatt.
    - Skolmatsakademin kan vara opinionsbildare när det gäller de lagar och riktlinjer som styr skolmåltiden.
    - Med tiotusentals portioner dagligen är Skolmatsakademin en köpare med kraft vid upphandling av ekologiska och närproducerade varor.
    Projekt Skolmatsakademin, som startade hösten 2006, är ett samverkansprojekt mellan kommuner och stadsdelar i Västra Götaland samt Västra Götalandsregionen. 
  • Visionen om Det Goda Livet i Västra Götaland har varit föremål för en uppföljning. Folkhälsokommittén anser att uppföljningsrapporten innehåller många värdefulla iakttaggelser men kommittén betonar i att de ojämlika förutsättningarna för att bibehålla hälsan måste lyftas fram tydligare. Till exempel löper de med kort utbildning större risk för ohälsa och förtida död än de som har eftergymnasial utbildning. Kostnaderna för ohälsa till följd av ojämlika förutsättningar kan uppskattas till ca 40 miljarder kronor årligen i Västra Götaland, baserat på en studie från EU-kommissionen. Cirka 20 procent av sjukvårdens kostnader kan kopplas till ohälsa som har sin grund i ojämlika förhållanden.
    - För hållbar utveckling krävs att den sociala dimensionen lyfts fram, säger Karin Engdahl (s), ordförande Folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen.

Lista över folkhälsokommitténs beslut i korthet från sammanträdet den 5 december 2008 med information om beslutsärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut.



Kontaktperson: Karin Engdahl (s), ordförande Folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0709-102907,
Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100 Presskontakt: Angélique Rooth, 0761-456385, Folkhälsokommitténs kansli.


Läs meddelandet som PDF