Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2012-09-21 15:30


Folkhälsokommitténs möte 21 september 2012

Projektmedel beviljade kring kost och fysisk aktivitet samt hälsoekonomisk utvärdering av insatser mot övervikt och fetma


Klicka här för samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid kommittén för folkhälsofrågors sammanträde, 21 september 2012 (Pdf-fil).

Projektbidrag till Göteborgs universitet för hälsoekonomisk utvärdering av arbete mot övervikt och fetma

Vid sitt möte den 21 september beviljade Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté Göteborgs universitet, enheten för Folkhälsoepidemiologi, 120.000 kr för att göra en hälsoekonomisk utvärdering av Folkhälsogrupp Jämvikt - hälsofrämjande insatser mot övervikt och fetma i stadsdelarna Angered, Tynnered och Västra Göteborg. Syftet med utvärderingen är att ta reda på, dels om de hälsofrämjande insatserna gagnar medborgarnas hälsa, dels framtida besparingar ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

- Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser är i många fall effektiva men de implementeras inte i den utsträckning de borde. Detta beror bland annat på att det saknas kunskap om hur kostnadseffektiva de är och om de leder till en mer jämlik hälsa. Därför är hälsoekonomisk utvärdering av insatser viktigt, säger Jan Alexandersson (V), ordförande i folkhälsokommittén. 

Kontaktperson:

Annika Nilsson-Green, enheten för folkhälsofrågor, tfn 0708-93 17 17.

Västergötlands Idrottsförbund och Västsvenska Idrottsförbundet får bidrag till insatser för att ge fler möjlighet till fysisk aktivitet och för utveckling av Fysisk aktivitet på Recept

Folkhälsokommittén beviljade Västergötlands Idrottsförbund och Västsvenska Idrottsförbundet 371.000 kr för fortsatt arbete med samverkan kring Fysisk aktivitet på Recept mellan idrottsrörelsen, kommuner och Västra Götalandsregionen. Hittills har arbetet visat på att en tvärprofessionell samordningsfunktion, så kallad Frisklivscentral/Fysiotek, är en förutsättning för effektiv samverkan. Dessutom har det framkommit att det saknas och efterfrågas möjlighet till organiserad fysisk aktivitet för barn som inte vill tävla eller prestera, barn och vuxna med funktionshinder samt för personer med svaga socioekonomiska förutsättningar. Därför ska idrottsförbunden i det fortsatta arbetet, dels identifiera idrotter som bedriver behovsanpassad fysisk aktivitet och sprida information om dessa, dels fortsätta implementering och spridning av samordningsfunktionen Frisklivscentral/Fysiotek.

- Med det arbete som idrottförsbunden nu gör ser vi att fler kan få möjlighet till fysisk aktivitet och gemenskap utifrån egna förutsättningar och behov. Dessutom kan vi hitta former för att utveckla Fysisk aktivitet på Recept. Detta i sin tur skapar förutsättningar för en mer jämlik hälsa, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande i folkhälsokommittén.

Kontaktperson:

Johan Jonsson, folkhälsochef Västra Götalandsregionen, tfn 0706-82 21 00.

Folkhälsokommittén satsar 120.070 kr på "Ett friskare Sverige"

Den 15-21 oktober är det åter dags för satsningen "Ett friskare Sverige" - uppmärksamhetsveckan som ska inspirera till och ge kunskap om att äta bra och röra på sig. Både i Västra Götalandsregionens verksamheter, i kommunerna och i föreningar i Västra Götaland förbereds nu en rad olika aktiviteter. I år lägger folkhälsokommittén fokus på vikten av att minska stillasittande. Anledningen är att ny forskning visar att stillasittande ökar risken för flera av våra stora folksjukdomar och förtida död. För informationsinsatser i samband med uppmärksamhetsveckan avsatte folkhälsokommittén 120.070 kr.

Kontaktperson:

Annika Nilsson-Green, enheten för folkhälsofrågor, tfn 0708-93 17 17. 



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68
Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, enheten för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen


Läs meddelandet som PDF