Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2013-09-13 15:00


Beslut vid folkhälsokommitténs möte 13 september 2013

Folkhälsokommittén beviljade stöd till projekt med syfte att bidra till en mer jämlik hälsa


Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid folkhälsokommitténs sammanträde, 13 september 2013 (Pdf-fil).  

Handlingar, folkhälsokommitténs möte 13 september 2013 

Projekt för att motverka att idrott i Västra Götaland blir en klassfråga 

Folkhälsokommittén beviljade Västsvenska Idrottsförbundet och Västergötlands Idrottsförbund 274.000 kr för projektet "Framtidens Idrottsförening" som inledningsvis omfattar sex månader med start oktober 2013. Projektet består av tre delar: En idrottsförening där:

  • fler barn och unga deltar i fysiska aktiviteter och föreningsgemenskap.
  • vuxna och äldre i större utsträckning erbjuds möjligheter till fysisk aktivitet och föreningsgemenskap.
  • fler människor med olika kulturell bakgrund erbjuds och inskolas i ett ideellt ledarskap och ges möjligheter att få uppleva en föreningsgemenskap.

Syftet med projektet är att bygga en idrottsrörelse i Västra Götaland där fler människor är involverade, fler upplever glädjen med fysisk aktivitet och glädjen i en föreningsgemenskap och i förlängningen motverka att idrott i Västra Götaland blir en klassfråga.

Under projekttiden kommer idrottsföreningar att få möjlighet att presentera utvecklingsprojekt tillsammans med andra föreningar och aktörer. Därefter sker urval och prioritering av insatser och projekt som sedan kommer att ligga till grund för en ny ansökan för genomförandefasen.

- Idrottsrörelsen är en av många samhällsaktörer som deltar i Västra Götalandsregionens arbete "Samling för social hållbarhet" med syfte att ta fram åtgärder för att minska skillnader i hälsa. Med de målgrupper de valt och med ambitionen att fortsätta samverka och hitta åtgärder som ligger utanför ett traditionellt föreningsarbete, så ser vi att idrottsrörelsen i Västra Götaland kan bidra till att skapa förutsättningar för att minska skillnaderna i hälsa, säger Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén. 

Kontaktperson folkhälsokommitténs sekretariat
Agneta Eriksson, utvecklingsledare, tfn 0705-34 84 21.

 

Mötesplats för personer med intellektuell funktionsnedsättning för frågor kring sex- och samlevnad

För personer med intellektuella funktionsnedsättningar är bristen på sex- och samlevnadskunskap och någon att tala med stor. Sexualiteten i sig betraktas ibland som normbrytande. Detta kan bidra till utanförskap och till psykisk ohälsa.

Vid sitt möte den 13 september beviljade därför folkhälsokommittén föreningen Forum SKILL 1.511.410 kr för projekt "Mötesplats - kognitiva funktionsnedsättningar och normbrytande sexualitet". Projekt, som sträcker sig över fyra år med start i september 2013, omfattar tre delar, att skapa:

  • en webbaserad mötesplats för information/kommunikation, rådgivning och stöd,
  • en återkommande fysiskt mötesplats i form av en konferens samt
  • en utbildning och stöd för mentorskap.

Basen för mötesplatserna är Västra Götaland men eftersom behoven är de samma över landet så kommer projektet att vara öppet även för deltagare i målgruppen som finns utanför länet

- Genom att skapa mötesplatser för kontakter och möjlighet till information och kunskap kan vi bidra till egenmakt genom att människorna själva får möjlighet att definiera sina intressen och behov och därmed påverka sitt liv och sin hälsa, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén.

Kontaktpersoner folkhälsokommitténs sekretariat
Åse Enkvist,
utvecklingsledare, tfn 0708-37 85 97.
Maria Berhé,
utvecklingssekreterare, tfn 0738-34 37 87 



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 070-619 76 76. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs sekretariat, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF