Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2014-11-25 15:54


Suicidprevention i Väst Västra Götalandsregionens mottagare av folkhälsostipendiet 2014


Suicidprevention i Väst tilldelas Västra Götalandsregionens folkhälsostipendium 2014 för stöd till unga som lever nära någon med psykisk ohälsa genom webbplatsen Livlinan.org. Prisutdelningen skedde i samband med regionfullmäktiges sammanträde idag, 25 november i Vänersborg. På plats i Vänersborg för att ta emot stipendiet fanns Else-Marie Törnberg, verksamhetschef Suicidprevention i Väst och Lovisa Bengtsson, kommunikationsansvarig Suicidprevention i Väst och webbansvarig för Livlinan.org. 

Folkhälsokommittén Västra Götalandsregionen delade vid regionfullmäktiges möte ut det  första folkhälsostipendiet till Suicidprevention i Väst för sajten Livlinan.org. Från vänster: Jan Alexandersson (V) ordförande folkhälsokommittén, Lovisa Bengtsson, kommunikationsansvarig Suicidprevention i Väst och webbansvarig för Livlinan.org, Else-Marie Törnberg, verksamhetschef Suicidprevention i Väst och vice ordförande folkhälsokommittén Valéria Kant (KD). Klicka på bilden för högupplöst fil.

Motiveringen till folkhälsostipendiet 2014:

Du är inte ensam. Det finns hopp. Det finns hjälp att få.
Att vara ung och att leva med psykisk ohälsa i sin närmaste krets innebär ofta känslor av sorg och ensamhet. Genom att ”kasta ut en livlina" visar föreningen Suicidprevention i Väst att det finns hjälp att få. Hemsidan ”Livlinan.org” är framtagen för unga, med hjälp av unga. Här finns information om psykisk ohälsa, möjlighet att ställa frågor, andras berättelser och råd om var du kan få hjälp. Genom att möta unga människor på en tillgänglig arena bidrar föreningen Suicidprevention i Väst till en jämlik hälsa och ett gott liv i Västra Götaland.

- Att få folkhälsostipendiet är otroligt värdefullt för oss. Det är en bekräftelse på att vi gör ett bra jobb, det möjliggör fortsatt arbete med Livlinan.org och det hjälper oss att sprida och få uppmärksamhet för sajten och dess innehåll, säger Else-Marie Törnberg, verksamhetschef Suicidprevention i Väst.

Om Suicidprevention i Väst och Livlinan.org

Suicidprevention i Väst är en religiöst och politiskt obunden organisationer som arbetar för att öka kunskapen om hur man kan förebygga suicid, suicidförsök och förhållanden som kan leda till sådana handlingar. Suicidprevention i Väst arbetar för att samla olika aktörer för att utveckla en aktiv suicidprevention, till exempel inom regioner och landsting, kommuner, räddningstjänsten, polisen, trafikverket, kyrkan och frivilligorganisationer.
För mer information, se www.suicidprev.com

På webbplatsen Livlinan.org finns stöd och information till unga som lever nära någon med psykisk ohälsa. Man kan ställa frågor anonymt och få veta mer om vad psykisk ohälsa är. Här kan man också läsa om andras erfarenheter och om vilken hjälp man kan få. Sidan är anpassad även för mobil och surfplatta. Webbplatsen har tidigare varit en del i ett forskningsprojekt och drivs nu av organisationen Suicidprevention i Väst. Fortfarande bedrivs forskning om webbplatsen av en forskargrupp vid Göteborgs Universitet. 
För mer information, se www.livlinan.org

Om Västra Götalandsregionens folkhälsostipendium

Västra Götalandsregionens folkhälsostipendium instiftades 2014 och syftet är att främja och stimulera ett gott folkhälsoarbete i Västra Götaland. Stipendiet, som är på 50 000 kronor, delades ut i samband med regionfullmäktiges möte i Vänersborg den 25 november av ordföranden i Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté, Jan Alexandersson (V) och vice ordförande Valéria Kant (KD). Regionfullmäktiges ordförande, Joakim Larsson (FP) överlämnade det inramade folkhälsostipendiet som illustrerats av Rebecca Elfast, illustratör från Göteborg.
För mer information, se www.vgregion.se/folkhalsostipendiet

Ta del av utdelningen av folkhälsostipendiet 2014

För fler officiella pressbilder från utdelningen, för fri användning i artiklar om folkhälsostipendiet, kontakta Angélique Rooth, kommunikatör folkhälsokommitténs sekretariat, mobil 0761-45 63 85, angelique.rooth@vgregion.se.

Om du vill ta del av utdelningen av folkhälsostipendiet 2014, se den streamade sändningen från Regionfullmäktiges möte här: http://www.vgregion.se/webb-tv 



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68,
Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen. Presskontakt Angélique Rooth, tfn 0761-45 63. Else-Marie Törnberg, verksamhetschef Suicidprevention i Väst, tfn 0737-75 75 61.


Läs meddelandet som PDF