Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2011-05-06 14:05


Stor uppslutning kring uppmärksamhetsveckan "Ett friskare Sverige"

Närmare 600 aktiviteter i Västra Götaland med fokus på fysisk aktivitet och goda matvanor


Den 9-15 maj är det åter dags för satsningen "Ett friskare Sverige"* -uppmärksamhetsveckan som ska inspirera till och ge kunskap om att äta bra och röra på sig. Intresset för att delta är stort både inom Västra Götalandsregionen och i kommuner och föreningsliv i länet. Av de cirka 2.700 aktiviteter som arrangeras runt om i Sverige genomförs närmare 600 i Västra Götaland, till exempel hopprepsfest på skolgårdar, cykelkampanj och sjörövarjympa. Västra Götalands skolmåltider satsar stort under veckan, till exempel med skolfrukostar och föreläsningar för föräldrar.

Media hälsas välkomna att närvara vid aktiviteterna som finns beskrivna på webbplatsen "Ett friskare Sverige": www.ettfriskaresverige.nu

Vid folkhälsokommitténs kansli finns Annika Nilsson-Green som är länskontaktperson för ”Ett friskare Sverige”.

- Var femte barn i Sverige är överviktigt eller lider av fetma. Bland äldre förekommer fallolyckor till en kostnad av 11 miljarder per år i Sverige. Men, att förändra detta och skapa hälsosamma vanor sker naturligtvis inte under en vecka. Det är ett långsiktigt arbete. Därför har vi i år valt att visa på vardagsmotionens betydelse och lyfta pågående aktiviteter. Vi satsar bland annat på hopprepsaktiviteter i skolorna och promenad- och stavgångsaktiviteter med pensionärsföreningar, säger Annika. 

Läs mer om Västra Götalandsregionens satsning under uppmärksamhetsveckan "Ett friskare Sverige" på www.vgregion.se/ettfriskaresverige

Kontaktperson folkhälsokommitténs kansli: Annika Nilsson-Green, tfn 0708-93 17 17.

*Statens folkhälsoinstitut har, för andra året i rad, fått regeringens uppdrag att samordna en uppmärksamhetsvecka kring matvanor och fysisk aktivitet. Veckan går under parollen "Ett friskare Sverige" och är ett samverkansprojekt som syftar till att främja goda matvanor och fysisk aktivitet hos allmänheten, med särskilt fokus på målgrupperna barn, ungdomar, äldre och personer med intellektuell funktionsnedsättning.


Kontaktperson: Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, folkhälsokommitténs kansli, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF