Folkhälsan i Västra Götaland är generellt sett god men ojämlikt fördelad. Det visar den första rapporten kring Öppna jämförelser folkhälsa som Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut presenterade vid en presskonferens idag. För att kommentera resultatet för Västra Götaland inbjöd politiker och tjänstemän med ansvar för folkhälsoarbete, både från Västra Götalandsregionen och från kommunerna, idag till presskonferens på fem orter i länet.
Syftet med Öppna jämförelser är att öka insyn och öppenhet om vad kommuner och landsting åstadkommer samt stimulera till förbättringsarbete. En förhoppning är dessutom att resultaten ska ge nytt underlag till arbetet med att minska hälsoklyftorna i befolkningen.
- Rapporten visar att folkhälsan är ojämlikt fördelad mellan Västra Götalands kommuner och resultatet på kommunnivå speglar de olikheter som vi har i samhället. Därför är det viktigt att folkhälsoarbetet inriktas mot att öka förutsättningarna för ett mer jämlikt samhälle, säger Johan Jonsson, folkhälsochef Västra Götalandsregionen.
Rapporten innehåller 21 variabler baserade på befintliga registerdata och regionala befolkningsenkäter. På kommunnivå presenteras resultatet så att de 25 procent av Sveriges kommuner med mest fördelaktiga resultat redovisas i grön färg och de nästkommande 50 procent redovisas i gul färg. De 25 procent kommuner med minst fördelaktiga resultat redovisas i rött. På landstingsnivå presenteras 1/3 i grönt, 1/3 i gult och 1/3 i rött.
Så placerar sig Västra Götaland och kommunerna i jämförelserna
Resultatet för Västra Götaland som helhet är i många fall en spegling av resultatet för riket och de flesta variabler visar gult för Västra Götaland. En av de röda markeringar finns i Trygg miljö. Denna variabel visar att andelen män som avstår från att gå ut ensam, 9,8 %, är något högre än genomsnittet. Detta kan ställas emot att 35,6 % av kvinnorna avstår från att gå ut ensamma och detta ger en grön markering. Bland levnadsvanorna finns en större spridning i resultaten. De röda fälten finns i Riskabla alkoholvanor, Rökvanor och Skador bland barn 0-6 år pojkar.
Större skillnader uppstår däremot på kommunnivå, t ex finns relativt stora skillnader mellan kommunerna då det gäller fysisk aktivitet och konsumtion av frukt och grönt. Skillnader mellan könen ses bl a i socialt deltagande där kvinnor anger mer deltagande än män. Fallskador är också vanligare bland kvinnor än män. En högre andel kvinnor än män anger rädsla för att gå ut ensam.
Generellt gäller att personer med lång utbildning mår bättre än personer med kort utbildning, med undantag för psykiskt välbefinnande och riskabla alkoholvanor. Regionfullmäktige antog i våras en ny folkhälsopolitisk policy som syftar till att skapa förutsättningar för en mer jämlik och jämställd hälsa i befolkningen i Västra Götaland.
- För att de sociala skillnaderna ska kunna minska måste de göras synliga, vilket Öppna jämförelser folkhälsa bidrar till, säger Karin Engdahl (S), ordförande folkhälsokommittén, Västra Götalandsregionen.
Kontaktuppgifter till kommuner Västra Götaland, angående Öppna jämförelser folkhälsa