Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2012-02-28 07:00


Pressinbjudan: Skolmatsakademins nätverksträff, Uddevalla, 2 mars

Professor Claude Marcus om skolans och skolmåltidens roll för att motverka övervikt och fetma bland barn


Den 2 mars träffas nätverket Skolmatsakademin* i Uddevalla för att prata om hur skolmåltidens roll i skolan kan stärkas och marknadsföras och skolmåltidens roll när det gäller att förhindra ökande övervikt och fetma bland barn och unga. Enligt Västra Götalandsregionens folkhälsoenkät 2011 så är andelen med övervikt eller fetma 48 procent (35 procent övervikt och 13 procent fetma) bland de svarande (16-84 år) i Västra Götaland. Det är en ökning med mer än två procentenheter sedan senaste mätningen år 2007. Andelen med övervikt eller fetma är högst i Fyrbodal och Skaraborg. Övervikt och fetma är dessutom vanligare på landsbygden än i större tätorter.

Professor Claude Marcus, som leder Rikscentrum för svår övervikt hos barn, Karolinska institutet i Stockholm, inleder med konkreta råd och stöd för att stärka skolmåltidens roll i skolan, som han menar är en av de viktigast arenorna för att förebygga övervikt och fetma.

Emilia Åman, coach EU-projekt MEDEL, ger exempel från Finland och Skottland på marknadsföring och kommuniktion kring skolmåltiden.

Dessutom blir det dialog och erfarenhetsutbyte kring hur deltagarna i Skolmatsakademin marknadsför sin verksamhet, ledd av Ulf Börgesson, copywriter och varumärkesstrateg och Catherine Paterson, Logiken Marknadskommunikation.

Plats: Bohusläns museum, Uddevalla

Tid: 08:30 - 16:00

Program, se www.vgregion.se/skolmatsakademin, Kalendariet

Media är välkomna att delta.

*Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk för verksamma inom skola eller skolrestaurang. Syftet är att skapa förutsättningar för goda skolmåltider i offentlig regi, öka kunskapen om matens påverkan på hälsan och miljön samt att verka för en positiv attityd till skolmåltiden. Skolmatsakademin finansieras av kommittén för folkhälsofrågor och miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med deltagande kommuner och stadsdelar i Västra Götaland. För ytterligare info, se www.vgregion.se/skolmatsakademin.

De kommuner som ingår i Skolmatsakademin är Ale, Alingsås, Borås, Essunga, Falköping, Göteborg (SDF Centrum, Örgryte-Härlanda, Askim-Frölunda-Högsbo, Majorna-Linné, Lundby, Västra Göteborg), Herrljunga, Hjo, Härryda, Lilla Edet, Lysekil, Mariestad, Mark, Munkedal, Mölndal, Orust, Partille, Skara-Götene, Skövde, Tibro, Tranemo, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vänersborg och Åmål.



Kontaktperson: Kontaktperson Skolmatsakademin: Maria Gäbel, enheten för folkhälsofrågor, tfn 0709-17 06 55.
Presskontakt: Angélique Rooth, enheten för folkhälsofrågor, tfn 0761-45 63 85.


Läs meddelandet som PDF