Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2011-09-23 15:30


På kommittén för folkhälsofrågors möte 23 september 2011

Projekt för äldre invandrare, investeringsfond för ungas hälsa och metodhandbok för arbete med övervikt och fetma


Samtliga beslut i korthet med information om ärende, kontaktperson/kontaktuppgifter och beslut vid kommittén för folkhälsofrågors sammanträde, 23 september 2011 (Pdf-fil).

Kommittén för folkhälsofrågor beviljade Chalmers Industriteknik (CIT) 65.000 kr för projektet Elderly Immigrants Wellbeing In a Second Home (EIWISH) under 2011. CIT arbetar bland annat med sociala innovationsprojekt och EIWISH är ett tvåårigt lärandeprojekt som syftar till att undersöka och skapa förståelse för de behov som äldre invandrare har när det gäller att åldras med värdighet. Det syftar också till att sprida den erhållna kunskapen om förutsättningar för äldre invandrares välmående till olika intressenter som etniska föreningar, personal inom äldreomsorgen, politiker, tjänstemän och familjer samt ett ökat samarbete mellan intressenterna.
- En av folkhälsoutmaningarna i Västra Götaland är att skapa förutsättningar för ett åldrande med livskvalitet. Att bevilja medel till och medverka i EIWISH stärker vårt arbete med att, tillsammans med en rad nyckelaktörer, möta denna utmaning, säger Jan Alexandersson (V), ordförande i kommittén för folkhälsofrågor.

Kontaktperson enheten för folkhälsofrågor: Anne Svensson, tfn 0733-64 86 12

Kommittén för folkhälsofrågor ställde sig positiv till Ann-Christine Simonssons (C) motion om att Västra Götalandsregionen tillsammans med kommunerna undersöker möjligheten att inrätta en investeringsfond för ungas utveckling och hälsa. Kommittén anser bland annat att investeringsfonder förbättrar förutsättningarna för att satsa på hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser för unga, eftersom resultaten av dessa typer av insatser ofta blir synliga först efter en lång tid medan kostnaderna är omedelbara. Dessutom skulle en investeringsfond möjliggöra satsningar på områden som annars är svåra att påverka utan samverkan och långsiktigt arbete, t ex den ökande psykiska ohälsan bland barn och unga.

Kontaktpersoner enheten för folkhälsofrågor: Maria Gäbel, tfn 0709-17 06 55, Göran Henriksson, tfn 0709-94 85 43

Västra Götalandsregionen, Partille kommun och Göteborgs universitet har tagit fram en metodhandbok - Hälsoraketen - för att ge stöd till kommuner och stadsdelar som vill arbeta med att uppmärksamma och stötta barn och föräldrar i att göra varaktiga förändringar i sina levnadsvanor som gynnar hälsan och minskar övervikt och fetma. Hälsoraketen bygger på resultaten i den europeiska forskningsstudien ”Identification and prevention of Dietary and lifestyle induced health Effects In Children and infants” (IDEFICS) som Västra Götalandsregionen och Partille kommun medverkat i.
- Västra Götalandsregionen har som mål att andelen barn och unga med övervikt och fetma ska minska. En insats för att nå målet är att sprida kunskap om hur kommuner och stadsdelar kan jobba med metodhandboken Hälsoraketen. Det gör vi bland annat med konferens i Borås, Uddevalla, Göteborg och Skövde under oktober, säger Valéria Kant (KD), vice ordförande i kommittén för folkhälsofrågor.

Kontaktperson enheten för folkhälsofrågor: Annika Nilsson-Green, tfn 0708-93 17 17 



Kontaktperson: Jan Alexandersson (V), ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-61 41 74, Valéria Kant (KD), vice ordförande kommittén för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen, tfn 0702-41 62 68.
Johan Jonsson, folkhälsochef, Västra Götalandsregionen, tfn 0706-822100. Presskontakt: Angélique Rooth, tfn 0761-456385, enheten för folkhälsofrågor, Västra Götalandsregionen.


Läs meddelandet som PDF