Pressmeddelande
Från (None)
2008-07-30 09:00


Folktandvården Västra Götaland till Kapstaden


Under fyra veckor i sommar åker tandläkarna Ingrid Karlsson Arndt och Mina Mehrpour från Folktandvården Västra Götaland för att arbeta på en tandklinik i kåkstaden Khayelitsha i utkanten av Kapstaden, Sydafrika. Resan är en del i deras kompetensutveckling, samtidigt som de gör en viktig insats för barnen i Khayelitsha.

Resan möjliggörs genom en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och Stiftelsen Philani Tandhälsa som ger Folktandvårdens anställda möjlighet att, i kompetensutvecklingssyfte, arbeta på tandkliniken under fyra veckor. I Khayelitsha kommer de båda tandläkarna att få möta barn som tillsammans med sina familjer lever under mycket fattiga förhållanden, vilket påverkar bland annat deras tandhälsa.

Tandkliniken i Khayelitsha har ett nära samarbete med de hälsokliniker som startades i området 1979 för undernärda barn och deras mammor. Genom detta hälso- och sjukvårdsarbete uppmärksammade tandläkare Kerstin Lundgren den dåliga tandhälsan bland de undernärda barnen i kåkstaden Khayelitsha. Det ledde vidare till att en tandklinik byggdes med ekonomiskt stöd från Rotaryklubbarna Göteborg-Örgryte och Göteborg-City. Kliniken som består av två fullt utrustade behandlingsrum har sedan april 2008 en halvtidsanställd tandhygienist vid kliniken, i övrigt bemannas kliniken med volontärarbetare.

- Efter mycket arbete inför starten invigdes tandkliniken av ärkebiskop emeritus Desmond Tutu den 13 december 2007. Det var med glädje och en förhoppning om att ge de här barnen i Khayelitsha en bättre framtid, som vi slog upp dörrarna, säger Kerstin Lundgren, en av eldsjälarna bakom arbetet.

Den 2 augusti åker tandläkarna Ingrid Karlsson Arndt, Folktandvården Kungshamn, och Mina Mehrpour, Folktandvården Bergsjön, till Kapstaden.

- Det här är något av ett äventyr, men framför allt är resan en erfarenhet som kommer berika mig, både i mitt yrkesliv och mitt privatliv, säger Ingrid Karlsson Arndt. Det är en möjlighet till kompetensutveckling som man bara får en gång i livet.

- Målsättningen med resan till Sydafrika är för mig att utvecklas både som person och som tandläkare. Idag jobbar jag i Bergsjön som är ett mångkulturellt område. Att under några veckor få arbeta på en klinik i Kapstaden blir en givande erfarenhet som jag tror kommer till nytta i min vardag i Bergsjön. Den här resan är en unik möjlighet att lära känna Sydafrika, inte som turist utan genom kontakt med befolkningen som kommer till oss som patienter, säger Mina Mehrpour.
 

 



Kontaktperson: Kerstin Lundgren, telefon 0733-34 52 60
Mina Mehrpour, telefon 0703-47 84 61


Läs meddelandet som PDF