Pressmeddelande
Från (None)
2009-09-29 11:30


Folktandvårdens styrelsemöte 24 september

Nöjda kunder hos Folktandvården


Högt förtroende hos nöjda kunder

Folktandvården har genomfört en kundenkät under våren och resultatet är glädjande. Ur resultatet:

  • 90% av alla kunder är mycket nöjda och rekommenderar gärna Folktandvården till vänner och bekanta.
  • Majoriteten av de personer som har tandvårdskostnader över 3 000 kr på ett år upplevde att de fått ett kostnadsförslag inför sin planerade behandling.
  • Över 70 % av ungdomar mellan 17-21 år vill fortsätta vara kunder hos Folktandvården även när de lämnar den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården, vilket visar på högt förtroende för Folktandvården som vårdgivare.

Resultatet visar också på förbättringsmöjligheter som till exempel att Frisktandvården måste bli mer känd hos kunderna, att tydliggöra kostnadsinformationen ännu mer och att få fler än Frisktandvårdskunderna att uppleva Folktandvården som prisvärd.
– Det är viktigt för oss att våra kunder uppfattar oss som prisvärda och känner att de kan få den service samt tandvård som de efterfrågar. Resultaten är mycket glädjande men det finns också mycket vi kan arbeta vidare med och bli bättre på gentemot våra kunder, säger Lena Hult, styrelsens ordförande.
 

Nöjda medarbetare inom Folktandvården

Folktandvårdens medarbetarenkät visar att även majoriteten av medarbetarna är nöjda. Över 70 % kan rekommendera Folktandvården som arbetsgivare och lika många är stolta över att arbeta inom organisationen. Resultatet visar också på förbättringsområden som till exempel att öka kunskapsspridningen internt, att fler kan känna att de kan och vill påverka beslut och att man känner att man får erkännande för sin prestation.
– Resultaten från medarbetarenkäten är glädjande och visar på en organisation där medarbetarna känner sig stolta och uppskattar arbetet. Nu är det viktigt att vi tar till vara all den information som kommit in och arbetar mot nya förbättringar och lösningar, menar Lars-Inge Stomberg, vice ordförande.

Folktandvårdens lokaler och entréer ska vara rökfria

Styrelsen antog under torsdagens möte Folktandvårdens tobakspolicy som innebär en rad satsningar på kunder och medarbetare, som innebär:

  • Lokaler och patiententréer är rökfria områden
  • Rökning får inte ske under arbetstid. Det innebär att utloggning och ombyte till privata kläder måste ske före rökning. 
  • Snusning bör minimeras under arbetstid.
  • Personal erbjuds avgiftsfri tobaksavvänjning och fria nikotinläkemedel i anslutning till avvänjningsprogram. 
  • Klinikerna ska få stöd för att arbeta med tobaksprevention i skolan.
  • Patienter från och med 13 års ålder ska i samband med undersökning tillfrågas om sina rök- och snusvanor.

Delårsbokslut

Delårsrapporten för september 2009 visar att det fortsatt råder balans i Folktandvårdens ekonomi och möjligheten att ta emot nya kunder fortsatt är mycket bra. 
– Regionens ekonomi har upplever just nu förändringar och vidare utveckling kommer övervakas och följas upp, berättar Lena Hult, ordförande. 

Restriktivitet vid anställningar

Västra Götalandsregionens ekonomi har dramatiskt försämrats och ett underskott om 900 mkr bedöms för 2009. Regionfullmäktige beslutade i juni att arbetet med kostnadskontroll måste intensifieras. Med anledning av det beslutet har tandvårdsdirektören beslutat om särskilda riktlinjer vid nyanställning. Riktlinjerna innebär att samtliga beslut om anställning ska ha föregåtts av samråd med närmast överordnad chef. Vidare ska utvecklingen av personalvolym, personalstruktur och personalkostnader följas upp och analyseras i samband med varje delårsbokslut. 

Samordning av verksamhet

Styrelsen gav under dagens möte tandvårdsdirektören i uppdrag att genomföra förändringar i verksamheten, nämligen i Såtenäs, Brastad och Hedekas.
– Dessa förändringar görs för att skapa en bättre och effektivare tandvård gentemot våra kunder och för att få en mer effektiv verksamhet, säger Lars-Inge Stomberg, vice ordförande.

Kliniken vid Såtenäs flygflottilj, Lidköpings kommun, används endast en till två dagar per vecka. Verksamheten vid annexkliniken är begränsad och står inför kostsam digitalisering av röntgen. Dessutom har flottiljen aviserat betydande hyreshöjning och nuvarande tandläkare går i pension vid årsskiftet. Styrelsen beslutar därför att verksamheten i Såtenäs och kunderna får istället ett erbjudande om att bli kunder hos Folktandvården i Grästorp eller Lidköping.

Kliniken i Hedekas, Munkedals kommun, används endast en till två dagar per vecka, vilket skapar svårigheter att få effektivitet i verksamheten. Styrelsen beslutar därför att verksamheten i Hedekas avvecklas och kunderna får istället ett erbjudande om att bli kunder hos Folktandvården i Dingle eller Munkedal.

Kliniken i Brastad, Lysekils kommun, utgör sedan tidigare en gemensam klinik tillsammans med kliniken i Lysekil. För att effektivisera och samordna resurser, möjliggöra handledning av nyrekryterade tandläkare, få ekonomin i balans samt att bidra till en god arbetsmiljö för alla beslutar styrelsen att verksamheten i Brastad avvecklas och flyttas till Lysekil. Kunderna får ett erbjudande om att bli kunder hos Folktandvården i Lysekil.

Samtliga förändringar i verksamheten är förankrade med fackliga organisationer och med berörda hälso- och sjukvårdsnämnder.



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande, tfn: 0705-56 17 84
Lars-Inge Stomberg, vice ordförande, tfn: 0709-93 11 90 Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör, tfn: 0706-45 00 28


Läs meddelandet som PDF