Göran Pilgård beskriver i sin avhandling "Quality management and work environment in Swedish Oral and Maxillofacial Surgery" uppfattningen av arbetet med kvalitet, kvalitetsledningssystem och arbetsmiljö bland medarbetarna på käkkirurgiska kliniker i Sverige.
Målen med avhandlingen är att analysera om käkkirurgiska kliniker i Sverige aktivt arbetar med kvalitetsutveckling och i så fall vilket system som används. I avhandlingen analyseras också hur arbetsmiljön påverkar attityderna till och kunskapen om kvalitet. Avhandlingen syftar också till att utforska medarbetarnas uppfattning om kvalitetsarbete, beskriva hur medarbetarna på käkkirurgiska kliniker i Sverige upplever det goda arbetet och vad deras bild är av hur yrket skall vara för att vara verkligt bra. Vidare undersöks om det finns någon skillnad mellan ideal och verklighet och hur medarbetarna på käkkirurgiska kliniker i Sverige uppfattar sin hälsa.
Göran Pilgård baserar sin studie på ett frågeformulär som år 2003 skickades till alla käkkirurgiska kliniker i Sverige där svarsandelen var 86 %.
Resultatet visar att:
- Mer än hälften av de svarande arbetade med kvalitetssystem. Dock var det var bara två kliniker där alla medarbetarna var överens om vilket system för kvalitetsarbete man använde.
- Käkkirurgerna värderade intellektuellt stimulerande arbete högst och riskfri arbetsmiljö sist, medan tandsköterskorna satte utvecklande arbetsgemenskap främst och möjlighet till yrkeskarriär sist.
- Den största differensen mellan ideal och verklighet hade påståendet kunna påverka viktiga beslut.
- Det fanns en signifikant skillnad mellan käkkirurger och tandsköterskor och tandvårdsbiträden när det gällde muskel- och ledbesvär. Det förelåg också en signifikant skillnad mellan män och kvinnor avseende både muskel- och ledbesvär och somatiska besvär.
- Bra arbetsmiljö var signifikant när det gällde attityden till kvalitetsarbete. Profession, kön, klinikstorlek och faktorn för hårda krav visade ett signifikant samband till vetenskapen om kvalitetssystem används eller inte.
Tandsköterskor och tandvårdsbiträden uppskattade i större utsträckning än tandläkare kvalitetsarbetet som ett verktyg för förbättringar. Tandsköterskor och tandvårdsbiträden ansåg i högre grad än tandläkare att kvalitetsarbetet var viktigt med avseende på arbetsmiljön.
Medarbetarna betonade ett fritt, inflytelserikt och intellektuellt stimulerande arbete, men skillnaden mellan ideal och verklighet var ganska stor. Studien har visat att medarbetare på käkkirurgiska kliniker inte mår helt bra, dock inte sämre än andra högriskgrupper inom human service arbeten och bättre än kvinnliga distriktstandläkare. Kvinnorna på käkkirurgiska kliniker mår sämre än männen.
Läs mer om Göran Pilgårds avhandlingsarbete på: http://www.fou.nu/is/sverige/document/18501