Pressmeddelande
Från (None)
2007-09-17 16:00


Småbarnsföräldrar får stöd i kostfrågor


Svenska barn äter och dricker för mycket onyttigt. Livsmedelsverkets undersökningar visar att 25 % av barns kaloriintag kommer från just godis och läsk. Dessutom hörs ofta larmrapporter om barns övervikt och fetma. Hela 14% av Sveriges fyraåringar är överviktiga och redan de små barnen löper risk att drabbas av övervikt, fetma och hål i tänderna. För att ge stöd till småbarnsföräldrar samverkar Barnhälsovården och Folktandvården, i syfte att få en god viktutveckling och friska tänder hos förskolebarn. 

Personalen på Folktandvården och Barnhälsovården i område Södra Bohuslän bjuder gemensamt in till en samverkansdag den 20 och 27 september. Inbjudna till dagen är personal verksamma med förskolebarn, kostansvariga inom förskolan, dietister samt politiker och tjänstemän i Härryda, Mölndal, Partille, Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Målet med dagen är att lära mera av varandra för att kunna förstärka varandras budskap till föräldrar och därigenom stödja goda val i livet.

Budskapen till småbarnsföräldrarna är att föräldrarna bestämmer när, vad och hur mycket barnet ska serveras, och barnet bestämmer om det vill äta. Dessutom ska saft, läsk och godis undvikas i vardagen. Tandborstningen ska skötas av föräldrarna, och barnens tänder ska borstas morgon och kväll med fluortandkräm.

Pressen är välkommen att delta under dagen.   



Kontaktperson: Tandhälsovård övertandläkare Ulla Moberg-Sköld, 0705-345254
Barnhälsovård överläkare Lars Gelander, 0702-956482


Läs meddelandet som PDF