Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2013-11-07 10:30


Folktandvården Västra Götaland utbildar 150 instruktörer i första hjälpen


Från och med 2014 kommer Folktandvården Västra Götaland att ha egna instruktörer som utbildar medarbetare på klinik i hjärt- lungräddning (HLR) och första hjälpen. Utbildningen ser likadan ut oavsett på vilken klinik den genomförs och Folktandvården Västra Götaland har satt upp egna kvalitetskrav för utbildningen.

Folktandvården Västra Götaland har tidigare genomfört utbildningar i HLR, ofta med hjälp av externa utbildare som har besökt klinikerna. Utbildningarna har sett olika ut på olika ställen. Nu satsar Folktandvården Västra Götaland på att utbilda 150 egna instruktörer i S-HLR, HLR för sjukvårdspersonal där även första hjälpen ingår. Instruktörernas roll är att utbilda alla medarbetare på klinik i S-HLR med ett repetitionstillfälle per år. All administrativ personal får utbildning i D-HLR, vuxen-HLR med defibrillator (hjärtstartare). Utbildningen börjar gälla från 2014.

Kvalitetssäkrad utbildning

Utbildningen följer de nationella riktlinjerna för HLR. Genom att ha en egen HLR-verksamhet ges goda möjligheter att kunna kvalitetssäkra HLR-rutinerna i hela organisationen.
Den egna första hjälpen-utbildningen har utökade kvalitetskrav där man lägger stor tonvikt på hälsodeklarationen, som är mycket viktigt för riskbedömning och beredskap vid akut sjukdom. På alla kliniker finns både syrgas och hjärtstartare om en akut situation skulle uppstå.

Inom Folktandvården Västra Götaland finns fyra stycken HLR-samordnare som kvalitetssäkrar utbildningen genom att hålla sig uppdaterade på förändringar av riktlinjer och delta i sjukhusens HLR-nätverk.

Scenarieträning på kliniken

Om en patient drabbas av hjärtstopp får det inte ta mer än en minut att larma och starta HLR och inte mer än tre minuter att starta defibrillering. Därför använder man sig av så kallad scenarieträning som en del av den nya utbildningen där man tränar de olika momenten vid ett hjärtstopp och andra akuta sjukdomstillstånd för att efterlikna situationer i arbetsvardagen.

Fakta om styrdokument

Folktandvården Västra Götalands utbildning i första hjälpen och HLR är framtagen utifrån ett antal styrdokument:

• Arbetsskyddsstyrelsens föreskrifter om Första hjälpen och krisstöd (AFS 1999:7)
• Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763)
• Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hjärtsjukvård/hjärtstopp utanför sjukhus.



Kontaktperson: Susanne Westerdahl, susanne.westerdahl@vgregion.se tel. 070-632 18 19,
Ann Rasmussen, ann.rasmussen@vgegion.se tel. 010-44 18 145.


Läs meddelandet som PDF