Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2013-10-15 09:00


Folktandvården i projekt för bättre munhälsa hos äldre


Sedan 1 oktober arbetar en tandhygienist från Folktandvården Västra Götaland inom Mariestads kommun. Det är starten på ett treårigt projekt som syftar till att öka kunskapen om äldre personers munhälsa hos kommunens vård- och omsorgspersonal.

Fram till september 2016 kommer en tandhygienist från Folktandvårdens klinik Bråten i Mariestad att arbeta halvtid inom Mariestads kommun. Uppgiften är att utveckla ett nytt koncept där tandvård och kommunal verksamhet samverkar för att säkra goda munvårdsrutiner för äldre som har svårt att klara sin egenvård och samtidigt verka för att munvård blir en naturlig del vid planering av omvårdnad.

Konkret handlar det om att ge stöd och råd till i första hand kommunens personal, men även till äldre och deras anhöriga. En viktig uppgift är också att verka för att äldre behåller kontakt med tandvården. Ett nära samarbete mellan kommuner och tandvården är angeläget för att säkra kontakten med patienterna. Tanken är att tandhygienisten också ska fungera som oberoende sakkunnig i tandvårdsfrågor och kunna ge stöd inom tandvårdsstödets regelverk till personal, äldre och anhöriga.

Ökat vårdbehov bland äldre

Ansvariga för projektet är Folktandvården Västra Götalands Centrum för Äldretandvård. Projektet finansieras gemensamt av Västra Götalandsregionen och Mariestads kommun. Resultaten följs upp i ett särskilt forskningsprojekt för att undersöka hur munhälsan hos äldre i Mariestads kommun utvecklas under projekttiden.

– Allt fler personer behåller sina egna tänder allt högre upp i åldrarna och det ökar behovet av tandvård och satsningar på munhälsa speciellt anpassad för äldre. Därför ska det bli mycket intressant att se effekterna av det projekt vi nu genomför med Mariestads kommun, säger professor Lars Gahnberg, chef för Hälsoodontologiska enheten inom Folktandvården Västra Götaland, dit Centrum för Äldretandvård hör.

– Vi hoppas att projektet ska göra det lättare att upptäcka personer som har ett stort behov av tandvård, men som på grund av orsaker som andra sjukdomar och krämpor inte alltid själva söker sig till tandläkare eller tandhygienist. Vi jobbar aktivt för att utveckla samverkan mellan kommuner och tandvård för att öka möjligheten att hjälpa dessa personer, säger Lars Gahnberg.


Fakta om Centrum för Äldretandvård

Centrum för Äldretandvård (CÄT), är en sektion inom Folktandvårdens Hälsoodontologiska enhet och består av ett nätverk av tandvårdspersonal i Västra Götaland inriktat på att utveckla tandvården för äldre patienter. CÄT:s uppdrag är att bygga upp kunskap och kompetens om äldre människors tandhälsa, utveckla ny metodik samt att sprida denna kunskap till tandvårdspersonal, omsorgs- och vårdpersonal, föreningar och organisationer som arbetar med äldre människor.

 



Kontaktperson: Professor Lars Gahnberg, 070-64 08 418, lars.gahnberg@vgregion.se.


Läs meddelandet som PDF