Pressmeddelande
Från Folktandvården Västra Götaland
2013-09-18 15:45


Tidigt hål i tänderna ger hög risk för fortsatta kariesskador


Att få hål i tänderna redan som litet barn kan medföra både smärta och besvärliga tandvårdsbesök. Det innebär också en starkt ökad risk för utveckling av framtida kariesproblem. Det visar resultaten från en nypublicerad studie om barn i Skaraborg som utgår från Folktandvården Västra Götaland.

Resultaten publiceras i dagarna i tidskriften European Archives of Paediatric Dentistry. I studien följdes knappt 300 barn i Skaraborg från tre till sex års ålder med årliga tandundersökningar. Var tionde treåring hade hål som var så djupa att de behövde lagas, och så mycket som 25 % av barnen hade ytligare angrepp i emaljen.

– Det är viktigt att kunna visa att så många av de små barnen hade kariesskador i emaljen,  säger Ann-Catrin André Kramer, doktorand och tandhygienist Folktandvården Bråten, Mariestad. Det är skador som inte finns med i officiell statistik. Dessa skador kräver mycket förebyggande vård för att förhindra att de utvecklas vidare.

Viktigt uppmärksamma kariesangrepp tidigt

Karies i tuggytor var vanligast. Utvecklingen av kariesangreppen skedde framför allt mellan tre och fyra års ålder. Andelen barn med karies ökade sedan under hela studieperioden och vid sex års ålder var endast hälften av barnen helt kariesfria.

– Att ha karies i tänderna vid tre års ålder visade sig vara en stark förutsägelse för framtida kariesutveckling, säger Anna-Lena Östberg, Folktandvården Västra Götaland och docent vid Sahlgrenska Akademin. Resultaten visar på att tandvården måste vara uppmärksam på tidiga tecken på karies och registrera även kariesangrepp i emaljen hos små barn. Vi ser också hur viktigt det är att tandvårdens hälsofrämjande och förebyggande arbete prioriterar små barn och deras vårdgivare.

Publicering av studiens resultat

Tidskrift: European Archives of Paediatric Dentistry 2013; Sep 6. [Epub ahead of print].
Artikelns titel: Caries increment in primary teeth from 3 to 6 years of age: a longitudinal study in Swedish children.
Författare: Ann-Catrin André Kramer, Marit S Skeie, Anne B Skaare, Ivan Espelid, Anna-Lena Östberg.



Kontaktperson: Anna-Lena Östberg, tandläkare och docent, telefon 0703- 489600, e-post anna-lena.ostberg@vgregion.se.


Läs meddelandet som PDF