Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Borås
2008-02-06 16:35


Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Södra Älvsborg ställer sig bakom SÄS åtgärdsplan


De båda hälso- och sjukvårdsnämnderna Sjuhärad (HSN 8) och MittenÄlvsborg (HSN 6) i Södra Älvsborg, beslutade på sina respektive nämndmöten den 5 februari 2008 att godkänna och ställa sig bakom de förändringar som framgår av den åtgärdsplan som styrelsen för Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) har redovisat.

 

– Vi har ett högt förtroende för sjukhusledningens plan att förändra, utveckla och anpassa verksamheten till de beställningar nämnderna lagt, säger Ann-Christine Simonsson och Carina Malmer, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnd Sjuhärad respektive MittenÄlvsborg.

SÄS ändrade ekonomiska förutsättningar är en direkt följd av den resursfördelningsmodell som regionen tillämpat sedan 2006. Det innebär att nämndernas ekonomiska utrymme för beställning av vård minskar med konsekvenser för SÄS, i linje med sjukhusledningens bedömning, i storleksordningen 125 mkr till och med 2010.

Redan under 2006 och 2007 genomförde SÄS successiva anpassningar av sin verksamhet till följd av nödvändiga reduktioner i ersättningsutrymmet som lagts mot länssjukvården.

I SÄS åtgärdsplan 2008 – 2010, framgår att det av flera skäl är nödvändigt att omgående starta planering och genomförande av flera utvecklingsinsatser, varav de ändrade ekonomiska förutsättningarna bara är ett av skälen. De främsta motiven som SÄS anger är den medicinska utvecklingen, interna förbättringsbehov, öka möjligheterna att leva upp till SÄS värdegrund, Te-huset ett viktigt stöd för vårdideologin och ändrade ekonomiska förutsättningar.

Åtgärdsplanen innebär neddragningar inom det administrativa området, bemanningsplanering och åtgärder för att minska vårdrelaterade infektioner. Planen är även i hög grad kopplad till planerade om- och tillbyggnader vid SÄS, främst det så kallade Te-huset i Borås och kommande ombyggnation i Skene.

I planen ingår bland annat start och utveckling av en närvårdsavdelning för äldre (NÄVA) som är en satsning på bättre omhändertagande av multisjuka äldre samt en utveckling av den palliativa vården. Även vårdorganisationen kommer att utvecklas där specialiserade team blir en viktig del liksom en ökad integration mellan öppen- och slutenvård. En satsning på en psykiatrisk utbildningsvårdavdelning (PUVA) görs också.

Åtgärdsplanen förutsätter en vårdplatsreduktion motsvarande cirka 40-45 platser vid SÄS/Borås. I dag är medelvårdtiden jämförelsevis lång för flera stora diagnosgrupper. En ökad poliklinisering samt åtgäder för att minska förekomsten av vårdrelaterade infektioner är exempel på åtgärder för att korta vårdtiderna. Även satsning på det friska hos patienterna tjänar samma syfte och stöds av det planerade patienthotellet som ska få 45-50 platser där motsvarande verksamhet i Karlstad har tjänat som förebild.

I de överenskommelser som skrivs mellan respektive nämnd och SÄS ställs fortsatta krav på att klara invånarnas behov av specialistsjukvård, men till en lägre kostnad. Regionens vårddataanalyser visar att SÄS inom vissa områden har en betydligt högre kostnad än likvärdiga sjukhus. Dessutom har kostnaden per invånare i Sjuhärad legat bland de högsta i regionen.

Nämnderna har stor förståelse för att de förändringar som sker på SÄS måste genomföras på ett ansvarsfullt sätt. Hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad lämnar därför ett ekonomiskt bidrag om 20 mkr under en övergångsperiod för att möjliggöra den omställning som krävs.

– Vi kommer att följa utvecklingen noga för att säkerställa att vårdgarantin klaras och att tillgängligheten är god, säger Ann-Christine Simonsson, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnd Sjuhärad.

 

 



Kontaktperson: Hälso- och sjukvårdschef Marie Röllgårdh, 033-17 48 15, 0703-74 99 35


Läs meddelandet som PDF