Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Borås
2007-01-02 09:30


Satsningar på vård och omsorg för de mest sjuka äldre


Särskilda äldresjuksköterskor, förbättrat omhändertagande av äldre patienter på Alingsås lasarett och ett gemensamt rehabiliteringsprojekt. Det är innehållet i några av de projekt som nu startas i en särskild satsning på de mest sjuka äldre i Sjuhärad och MittenÄlvsborg.

Hälso- och sjukvårdskansliet i Borås har tillsammans med Primärvården i Södra Älvsborg, Södra Älvsborgs sjukhus och Alingsås lasarett planerat för start av ett flertal projekt med inriktning mot de mest sjuka äldre. Detta utifrån Socialstyrelsens beslut hösten 2006 om tilldelning av stimulansbidrag för Västra Götalandsregionen på totalt 30,8 miljoner kronor för 2006 och 2007. Syftet är att höja kvaliteten inom vården och omsorgen om de mest sjuka äldre och att utveckla insatser för målgruppen.

Äldresjuksköterskor
Två distriktssköterskor avdelas särskilt för att inrikta sig på äldrevård och patienter med behov av stöd av t.ex. läkemedelsgenomgång i samråd med läkare, hembesök, kontakter med hemsjukvård m.m. Placering kommer bli på Vårgårda Vårdcentral samt Heimdals Vårdcentral i Borås.

Gemensamt rehabiliteringsprojekt mellan Primärvården i Sjuhärad och SÄS
En arbetsterapeut och en sjukgymnast från respektive verksamhet anställs för att tillsammans ta fram konkreta rutiner för arbetsterapi och sjukgymnastik. I projektet ingår att förbättra rutiner vid samordnad vårdplanering, uppföljning av hjälpmedel och nivåstrukturering av arbetsterapeutiska och sjukgymnastiska insatser. Arbetet planeras ske i nära samarbete med kommunerna i Sjuhärad och ReKo Sjuhärads Samverkansråd för arbetsterapi och sjukgymnastik.

Koordinator för medicinsk rehabilitering vid NärRehab i MittenÄlvsborg
Detta projekt syftar till att identifiera patientens rehabiliteringsbehov vid vårdtillfället inom slutenvården och efter utskrivning samt att säkerställa patientens behov av rehabilitering i hela vårdkedjan. Dessutom att kartlägga patientens tillgång till rehabilitering ur ett genusperspektiv samt att utveckla och pröva modell för koordinatorsfunktion inom medicinsk rehabilitering.

Förbättrat omhändertagande av äldre patienter vid Alingsås Lasarett
Åldrandet i sig medför en förändring i kroppens funktioner som ökar risken för sjukdomar och för en snabb utveckling av komplikationer. Symtomen är ofta ospecifika och svåra att tolka. Mot bakgrund av detta är det av stor vikt att personalens nuvarande kunskap och inställning till den åldrande människan och dess specifika behov vidareutvecklas för att möjliggöra ett gott omhändertagande. Vid Alingsås lasarett kommer därför två sjuksköterskor med geriatrisk eller likvärdig kompetens att projektanställas under cirka ett år för att utarbeta nya rutiner och arbetssätt samt driva förändrings- och förbättringsarbeten.



Kontaktperson: Planeringsledare Hans Nyman: 033-17 48 02, 0702-05 79 96
Hälso och Sjukvårdschef Marie Röllgårdh: 033-17 48 15


Läs meddelandet som PDF