Folkhälsoarbete och hälsofrämjande hälso- och sjukvård är satsningar som prioriteras under 2009; Hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad ökar budgeten för folkhälsoarbete i samverkan med kommuner och andra aktörer med 35 procent.
- Nämndens utmaning är att åstadkomma ett effektivt folkhälsoarbete som på sikt ska begränsa befolkningens behov av sjukvård, säger Ann-Christine Simonsson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad.
För att uppnå nämndens vision 2015 ”Ett liv i hälsa och god sjukvård efter behov” görs nu en offensiv satsning på folkhälsan. I 2009 års budget avsätter hälso- och sjukvårdsnämnden 6,1 miljoner kronor till det lokala folkhälsoarbetet i samverkan med kommunerna. Dessutom avsätts 0,7 miljoner kronor för samverkan med andra aktörer. Totalt innebär det en höjning av budgeten för folkhälsoarbete med 1,7 miljoner kronor eller motsvarande 35 procent i jämförelse med nuvarande års budget.
Av de 6,1 miljoner kronorna avsätts 21 kronor per invånare i respektive kommun mot dagens 16 kronor per invånare till befolkningsinriktade folkhälsoinsatser i samverkan med kommunerna. Folkhälsoinsatserna handlar om att på olika sätt skapa förutsättningar för god hälsa i befolkningen genom att påverka samhällsförhållanden och levnadsvanor som skapar hälsa. Därutöver används medlen till finansiering av kommunernas folkhälsoplanerare.
- Det här är en medveten offensiv satsning, dels som en självklarhet utifrån nämndens uppdrag men även som en viktig åtgärd för att på sikt minska behoven av sjukvård och därmed åstadkomma balans i sjukvårdens ekonomi, säger nämndens ordförande Ann-Christine Simonsson.
Hälsofrämjande sjukhus
Ett annat prioriterat område är att arbeta proaktivt, skapa förutsättningar för- och se till så att både primärvård och sjukhus har ett hälsofrämjande och förebyggande arbetssätt. Nämnden delfinansierar en processledare för utvecklandet av det hälsofrämjande arbetet på SÄS och sedan några år tillbaka är SÄS klassificerat som Hälsofrämjande sjukhus enligt WHO:s kriterier.
För att tydligare synliggöra och stärka sjukvårdens roll i det hälsofrämjande arbetet har nämnden valt att ge riktade uppdrag som regleras i överenskommelserna med vårdgivarna och som i vissa fall ersätts med målrelaterad ersättning. Ett sådant exempel är Fyss/Far – Fysisk aktivitet på recept.
Den 10 november bjuder hälso- och sjukvårdsnämnden i Sjuhärad tillsammans med hälso- och sjukvårdsnämnden i MittenÄlvsborg, in till en seminariedag kring hälsofrämjande hälso- och sjukvård i Södra Älvsborg. Seminariet Hälsan i Fokus riktar sig till förtroendevalda inom nämnder och styrelser, nyckelpersoner med ansvar att utveckla hälso- och sjukvård såväl i region som i kommun samt till kommunernas folkhälsoplanerare.
Syftet är att utbyta erfarenheter för att stärka hälsofrämjande och förebyggande arbete inom hälso- och sjukvård. Seminarieprogrammet är gemensamt framtaget av Primärvården i Södra Älvsborg, Södra Älvsborgs Sjukhus, Alingsås lasarett och Folktandvården i Södra Älvsborg.