Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Borås
2013-06-13 15:30


Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnd Sjuhärad HSN 8 13 juni 2013

Ungdomsdialog - 330 elever svarade på hälso- och sjukvårdsnämndens frågor om psykisk hälsa


På dagens sammanträde diskuterade hälso- och sjukvårdsnämnden sammanställningen av vårens genomförda ungdomsdialoger på temat "Hur mår du?". Totalt svarade 330 elever från fem gymnasieskolor i Sjuhärad på åtta frågor om psykisk hälsa.

- Ungdomar är en viktig målgrupp som nämnden nu arbetar för att utveckla en kontinuerlig dialog med, menar Hanne Jensen (S), ordförande.

Under april och maj besökte representanter från nämnden fem gymnasieskolor i Sjuhärad; Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn, Sven Eriksonsgymnasiet i Borås, Tranemo Gymnasieskola, Bäckängsgymnasiet i Borås och Marks Gymnasieskola.

Syftet med dialogbesöken har varit att lyssna av ungdomarna och synliggöra nämndens uppdrag och arbete. De ungdomar som ville fick fylla i frågeformuläret ”Hur mår du?” bestående av åtta frågor på temat psykisk hälsa.

- 190 tjejer och 140 killar har svarat på våra frågor och det är vi nöjda med, säger Hanne Jensen.

Trivs bra med livet
Sammanställningen som är en nulägesbedömning, visar bland annat att gymnasieungdomarna mår mycket bra eller bra och att de allra flesta även trivs mycket bra eller bra med sina liv, oavsett kön eller skoltillhörighet.

Majoriteten av ungdomarna uppger att de vänder sig till kompisar och föräldrar när de inte mår bra eller behöver prata. När man blir sjuk kontaktas i första hand vårdcentralen. Cirka hälften av ungdomarna har besökt ungdomsmottagningen det senaste året. Dubbelt så många tjejer (63 procent) än killar (31 procent) står för dessa besök.

God mat, mycket sömn, motion, balans mellan skola och fritid samt goda relationer med familj och vänner är några av de faktorer som ungdomarna uppger är viktigast för att de ska må bra.

Fortsatt dialog i höst
I september fortsätter nämnden sina dialogaktiviteter på temat psykisk hälsa.

- Vi har några gymnasieskolor kvar att besöka i Borås och vi vill gärna prata med ungdomarna på våra två naturbruksgymnasium i Svenljunga och Strömma också, förklarar Jensen som tackar skolorna för sitt tillmötesgående och välkomnande av nämndens initiativ till ungdomsdialog.

 


Dialog på Marks Gymnasieskola den 22 maj.

Länk till sammanställningen Ungdomsdialog psykisk hälsa

Länkar:
Dagordning och handlingar
Hälso- och sjukvårdsnämnden Sjuhärad
Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli, Borås



Kontaktperson: Hanne Jensen (S), ordförande mobil: 0704-49 81 07
Ingegerd Borg-Saviharju (MP), 1:e vice ordf. mobil: 0702-09 44 87 Christina Brandt (M), 2:e vice ordf. mobil: 0706-59 23 05


Läs meddelandet som PDF