Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Göteborg
2010-11-03 09:30


Ökat samarbete efterfrågas kring äldres hälsa i Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund och Ale


I onsdags, den 27 oktober, bjöd Hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale in kommunföreträdare till ett viktigt och angeläget dialogmöte. Mötets tema var hälsoläget för de äldre och vad man kan göra för att förbättra äldres hälsa. Nämnden ville lyfta fram detta angelägna tema, eftersom antalet och andelen äldre ökar kraftigt inom området, vilket innebär att många äldre kommer att drabbas av bland annat fallskador.

Vid mötet redovisade hälso- och sjukvårdskansliet i Göteborg en rapport om fallskador bland äldre. När man blir äldre och kanske dessutom äter många olika sorters mediciner, då ökar risken att man blir yr och allt för ofta ramlar. I rapporten visar beräkningar att om man exempelvis satsar upp till 1 600 kr per invånare 80 år och äldre, och utgår ifrån att man kan minska fallolyckorna med 20 procent, skulle det innebära en stor höjning av målgruppens livskvalitet, utan att det blir någon ökad kostnad för samhället totalt.

Undersökningen ”Hälsa på lika villkor”, som också redovisades vid mötet, visar att den självupplevda hälsan är klart bättre än genomsnittet i Västra Götaland. Men den visar också att många äldre känner sig socialt isolerade.

I kommunerna arbetar man på olika sätt för att förebygga social isolering och exempelvis fallolyckor. I Öckerö kommun är läkemedelsgenomgångar en insats, som kommer att resultera i att antalet fallskador till följd av läkemedel minskar. I Tjörns kommun söker man kontakt med dem som är 80 år och äldre för att gå igenom vad man kan göra i exempelvis bostaden för att minska risken för fallolyckor. Och i Stenungsund bedriver man både uppsökande verksamhet och har en äldresjuksköterska, som en del av sitt förebyggande arbete bland äldre.
Kungälvs kommuns insatser består bland annat av folkhälsodagar för äldre, man gör hembesök hos 80-åringar, samt en frivilligverksamhet för äldre och ”vän till vän” som ger möjlighet till social samvaro. Och i Ale kommun har man bland annat satsat på föreningslivet med promenadgrupper och tillgång till motionsspår m.m.
Alla kommunerna har det gemensamt att man erbjuder någon form av fixartjänst, som hjälper äldre med praktiska saker i bostaden. Men trots kommunernas förebyggande arbete med exempelvis hembesök med mera, är det ändå svårt att nå äldre invånare och bryta känslan av isolering.
  
Vid mötet efterfrågade deltagarna ett utökat samarbete mellan kommunernas verksamhet och primärvården. Läkemedelsgenomgångar lyftes fram som ett viktigt verktyg för att minska risken för fallolyckor. Att äldre är fysiskt aktiva och exempelvis deltar i promenadgrupper och övar upp sin balans, är också en förebyggande insats.

Mellan kommunerna och regionen är man helt överens om att fortsätta sitt gemensamma arbete med dessa frågor. Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer därför att bjuda in till en fortsatt dialog med kommunerna för att tillsammans utveckla folkhälsoarbetet bland äldre.



Kontaktperson: Jan-Åke Simonsson (S), ordförande HSN 4, mobil 0706-40 60 99
Marianne Nilsson (KD), 1:e vice ordförande HSN 4, mobil 0705-39 25 23, Lena Bjurström (C), 2:e vice ordförande HSN 4, mobil 0707-64 65 25


Läs meddelandet som PDF