Tre av fyra uppger att de har en bra eller mycket bra hälsa. Det visar resultatet från folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor i Västra Götaland 2011”, som Västra Götalandsregionen offentliggör idag. Hälsotillståndet varierar dock inom länet och har starkt samband med ålder och socioekonomiska förhållanden. I nordöstra Göteborg rapporteras högst andel i länet med dålig hälsa.
Fortsatt ökning av övervikt och fetma
Andelen med övervikt eller fetma fortsätter att öka i Västra Götaland. Ökningen är mer än två procentenheter sedan år 2007 och gäller både män och kvinnor i åldrarna 45-84 år och avser främst fetma. Övervikt är vanligare hos män än hos kvinnor medan fetma är lika vanligt. Övervikt och fetma är vanligare på landsbygden än i större tätorter.
Färre kvinnor röker
I årets undersökning uppger 13 procent av kvinnorna och 12 procent av männen att de röker dagligen. För kvinnor är det en minskning med 3 procentenheter sedan 2007. Tydligast är minskningen bland medelålders kvinnor. Rökning är vanligast bland personer med kort utbildning och bland utlandsfödda.
Många unga avstår tandvård på grund av ekonomin
Bland unga 16-29 år har var fjärde person avstått från att söka tandvård trots upplevt behov. Även här finns ett tydligt samband med socioekonomiska faktorer. Nästan två av tre uppger ekonomi som skäl för att inte söka tandvård vid behov.
Stora skillnader i Göteborg
Andelen som uppger att de har dålig hälsa varierar stort bland personer 25-64 år med olika typer av sysselsättning. Personer med lång utbildning och hög inkomst mår bäst. Sämst mår personer födda utanför Sverige och personer med svag ekonomi, där dubbelt så hög andel uppger dålig hälsa. Även inom Göteborg finns stora skillnader. Centrala och västra Göteborg har lägst andel personer som uppger dålig hälsa i länet (5 procent), medan nordöstra Göteborg har högst andel (9 procent). Andelen som angett dålig hälsa har dock minskat i hela Göteborg sedan 2007.
- Om folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor”
”Hälsa på lika villkor” är en nationell enkätundersökning med frågor kring fysisk och psykisk hälsa, levnadsvanor, läkemedelskonsumtion, vårdutnyttjande, tandhälsa, trygghet och sociala relationer samt arbetsmiljö. Sedan 2004 skickas den ut till ett slumpmässigt urval av personer i Sverige i åldrarna 16-84 år.
- Undersökningen genomförs årligen av Statens folkhälsoinstitut i samarbete med landsting/regioner och Statistiska centralbyrån (SCB).
- Syftet med undersökningen är att få ökad kunskap om människors hälsa och livsvillkor och följa förändringar över tid.
- Läs mer på webbplatsen www.vgregion.se/folkhalsoenkaten där även rapporten ”Resultat från folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor i Västra Götaland 2011” kan laddas ner.
Kontaktpersoner rapporten:
Barbara Rubinstein, Hälso- och sjukvårdskansliet Göteborg, tfn 0705-71 25 13
Göran Henriksson, Västra Götalandsregionens enhet för folkhälsofrågor, tfn 031-705 16 66
Anna Kjellström, Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsavdelning, tfn 010-441 30 23
För frågor om det lokala folkhälsoarbetet hänvisas till respektive folkhälsoplanerare i kommunerna.