Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2012-03-15 15:30


Beslut från hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg


Skaraborgs Sjukhus får pengar för att genomföra ett projekt kring jämställdhet och jämlikhet i sjukskrivningar. Projektet ska identifiera och analysera om det finns omotiverade skillnader mellan mäns och kvinnors sjukskrivningar.

Projektet är en del av den åtgärdsplan för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess som hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg idag beslutade om. Planen utgår från statsbidraget på 12,5 miljoner kronor för de båda hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg.

Rehabiliteringarantin
Nämnden beslutade också om en handlingsplan för rehabiliteringsgarantin i Skaraborg. Rehabiliteringsgarantin innebär att statsbidrag ges för multimodal rehabilitering och för kognitiv beteendeterapi. Diagnosgrupperna som omfattas är ospecifika rygg- och nackbesvär samt lindrig till medelsvår psykisk ohälsa. 

Ökad medvetenhet om nyttig kost och motion
Fler personer har övervikt och fetma i Skaraborg än i övriga Västra Götaland. Andelen har ökat senare år. Många hälsoproblem uppstår till följd av övervikt och fetma. Under hösten 2011 har Västra Götalands Bildningsförbund på uppdrag av hälso- och sjukvårdsnämnden arbetat med att öka medvetenheten om nyttig kost och aktiv motion. Drygt 100 olika aktiviteter har genomförts av sex studieförbund och fyra folkhögskolor. Cirka 2 000 skaraborgare har deltagit. De flesta aktiviteter har varit studiecirklar, kurser, seminarier och föreläsningar. Speciella insatser har prövats för att nå grupper som vanligtvis inte deltar i folkbildning och föreningsliv och som är i stort behov att ta steget mot ett hälsosammare liv.

Västra Götalands Bildningsförbund får 750 000 kronor för att fortsätta arbetet med kost och motion under hösten 2012 och våren 2013.

 

Länk till hälso- och sjukvårdsnämndens hemsida

Länk till föredragningslista och handlingar



Kontaktperson: Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Lars-Erik Lindh (S) ordförande 0708-43 62 51, Roland Wanner (MP) 1:e vice ordförande 0733-66 03 83, Bengt Sjöberg (M) 2:e vice ordförande 0705-83 64 63


Läs meddelandet som PDF