Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2012-03-13 15:30


Beslut hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg beslutade i dag att ge fortsatt uppdrag åt Västra Götalands Bildningsförbund att öka medvetenheten om sund kost och motion. Det arbete som pågick under hösten nådde cirka 2 000 skaraborgare.

Fler personer har övervikt och fetma i Skaraborg än i övriga Västra Götaland. Andelen har ökat senare år. Många hälsoproblem uppstår till följd av övervikt och fetma. Under hösten 2011 har Västra Götalands Bildningsförbund på uppdrag av hälso- och sjukvårdsnämnden arbetat med att öka medvetenheten om nyttig kost och aktiv motion. Drygt 100 olika aktiviteter har genomförts av sex studieförbund och fyra folkhögskolor. Cirka 2 000 skaraborgare har deltagit. De flesta aktiviteter har varit studiecirklar, kurser, seminarier och föreläsningar. Speciella insatser har prövats för att nå grupper som vanligtvis inte deltar i folkbildning och föreningsliv och som är i stort behov att ta steget mot ett hälsosammare liv.

Västra Götalands Bildningsförbund får 750 000 kronor för att fortsätta arbetet med kost och motion under hösten 2012 och våren 2013.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade också om en åtgärdsplan för kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess samt en handlingsplan för rehabiliteringsgarantin.

 

Länk till hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborgs hemsida

Länk till föredragningslista och handlingar

Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg är en av tolv hälso-och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen. Nämndens uppgift är att företräda invånarna i Essunga, Falköping, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara. Nämndens gör beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning. Beställningarna innehåller en beskrivning av vad som ska göras för att tillgodose befolkningens behov.




Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Claes-Göran Borg (V) ordförande 0708-52 33 54, Hasse Andersson (S) 1:e vice ordförande 0706-74 97 79, Gunilla Druve Jansson (C) 2:e vice ordförande 0707-99 51 83


Läs meddelandet som PDF