Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2010-05-26 14:30


Bra resultat för Skaraborg i Vårdbarometern


De som bor i östra Skaraborg tycker att de har bäst tillgång till hälso- och sjukvård av alla i hela Västra Götalandsregionen. Skaraborgarna är också de som har störst förtroende för hur vården fungerar på sjukhus.

Vårdbarometern är en telefonundersökning som tar reda på befolkningens erfarenheter av och förtroende för hälso- och sjukvården. Resultatet används av hälso- och sjukvårdsnämnderna som underlag i beställningarna av hälso- och sjukvård.

– Det är värdefullt att få kunskap om vad befolkningen tycker. Både det som är bra och det som är dåligt, säger Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef i Skaraborg.

 

Stort förtroende för sjukhusvården
Den regionala årsrapporten för 2009 visar att de som bor i Skaraborg är de i Västra Götalandsregionen som har störst förtroende för hur vård och behandling fungerar på sjukhus. Drygt 70 procent uppger att de har ett stort förtroende för sjukhusvården, jämfört med regiongenomsnittet som är 64 procent. Endast fyra procent har ett lågt förtroende. Personer som har någon av de kroniska sjukdomarna cancer, stroke eller hjärtsjukdom, och därmed mer erfarenhet av sjukvården, har ett högre förtroende än övriga. De med en psykisk sjukdom har däremot ett markant lägre förtroende.

Ända sen Vårdbarometern startade 2002 har de som bor i östra Skaraborg visat bland de bästa resultaten i hela Västra Götalandsregionen när det gäller tillgång till vård. Trenden håller i sig, 82 procent anser att de har tillgång till den vård de behöver. Resultatet för västra Skaraborg är samma som för regiongenomsnittet, 77 procent.

Svårt att nå sjukvårdsrådgivningen
De som bor i Skaraborg tycker att det är svårt att komma fram till sjukvårdsrådgivningen på telefon. Var tredje person, 34 procent, tycker det är svårt eller mycket svårt att komma fram på telefon.

– Det är inte bra att det under vissa tider på dygnet är svårt att nå sjukvårdsrådgivningen. Den är en viktig första kontakt med vården och ska ge råd och slussa patienter vidare. Vi håller just nu på att se över hur sjukvårdsrådgivningen kan förbättras och telefonköerna kortas, säger Gunbrith O Palo.

 

I västra Skaraborg ingår kommunerna Essunga, Falköping, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara.
I östra Skaraborg ingår kommunerna Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro, Tidaholm och Töreboda.

Läs hela den regionala årsrapporten 2009

Hälso- och sjukvårdskansliet Mariestad



Kontaktperson: Gunbrith O Palo, hälso- och sjukvårdschef 0705-32 66 89, Anette Ohlin-Johansson, planeringsledare 0705-16 24 35


Läs meddelandet som PDF