Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2010-10-14 11:00


Det goda livet - hur främjas psykisk hälsa hos barn och ungdomar?


Det kostar pengar att inte förebygga ungdomars psykiska ohälsa. Genom att satsa på unga tidigt och med gemensamma krafter minskar samhällets utgifter.

Vad kostar utanförskap?

Den 3 november arrangeras idébytardagen ”Det goda livet - hur främjas psykisk hälsa hos barn och ungdomar?” i Lidköping. En av föreläsarna är nationalekonomen Ingvar Nilsson som har studerat vad marginalisering och utanförskap kostar. Han kan visa att tidiga samordnade insatser riktade mot unga lönar sig både mänskligt och samhällsekonomiskt. Nästa steg är att omsätta den kunskapen till praktisk verklighet ute i Skaraborgs kommuner.

Många goda exempel

Under idébytardagen kommer flera goda exempel presenteras, både från Skaraborg och från övriga landet. Ambitionen är att kommunerna ska lära av varandra och hitta möjligheter till fördjupat samarbete för att främja den psykiska hälsan hos unga. Dagen riktar sig till alla som på ett eller annat sätt arbetar med eller fattar beslut om barn och ungdomar till exempel lärare, assistenter, skolsköterskor, politiker och tjänstemän.

Skaraborgs bästa barn-/ungdomsledare 2010

På kvällen kommer ett av de goda exemplen från Skaraborg att belönas då utmärkelsen ”Skaraborgs bästa barn-/ungdomsledare 2010” delas ut till en eldsjäl inom någon organisation eller förening i Skaraborg.

”Det goda livet – hur främjas psykisk hälsa hos barn och ungdomar” är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund, Lidköpings kommun och Västra Götalands Bildningsförbund. Konferencier är Lotta Bromé, känd radio- och TVprofil som är uppvuxen i Skaraborg. Både dagen och kvällen är kostnadsfria.

 

Läs mer på www.lidkoping.se/detgodalivet


 



Kontaktperson: Bengt Karlsson, projektsamordnare på Västra Götalands Bildningsförbund 070-680 20 05
Sara Malmborg Norberg, informatör Lidköpings kommun 0510-77 10 16


Läs meddelandet som PDF