Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2011-09-21 15:30


Extra satsningar i västra Skaraborg


Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg satsar extra pengar för att stötta socioekonomiskt utsatta grupper i Essunga och Falköping. Två hälsofrämjande projekt delar på 400 000 kronor årligen under tre års tid.

Nämnden beslutade också om extra satsningar för att framförallt korta köer vid Skaraborgs Sjukhus och Habilitering & Hälsa.

I Essunga kommun startar projektet "Hälsotåget" som ska starta en tanke- och livsstilsförändring till det bättre hos drogfria personer i åtgärdsprogram samt unga vuxna som av olika anledningar inte fått med sig grundläggande kunskaper om goda matvanor, sömn, motion, kultur med mera. Genom bland annat utbildning om vad som är bra för den egna hälsan ges förutsättningar att förbättra hälsan både för de som deltar i projektet och indirekt även deras barn.

I Falköpings kommun startar ett hälsofrämjande integrationsprojekt för nyanlända medborgare. Projektet ska ge nyanlända kunskap om vilka instanser och föreningar man ska vända sig till för att få ett meningsfullt liv i det svenska samhället. Kommunens samordning, kunskap och information ska kvalitetssäkras genom ett kontaktcenter, "En dörr in".

 

Extra pengar till Skaraborgs Sjukhus och Habilitering & Hälsa

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade också om tilläggsmedel utöver överenskommelsen för 2011 till Skaraborgs Sjukhus och Habilitering & Hälsa. Totalt 15,5 miljoner kronor går bland annat till att korta köer till plastikoperationer av buk och bröst, ultraljudsundersökningar samt syn- och hörselverksamhet. Dessutom satsas pengar på att införa fysisk aktivitet på recept inom Skaraborgs Sjukhus. Åtgärderna finansieras gemensamt av de båda hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg.

 

 

 

Länk till föredragningslista och handlingar

Länk till hemsida för hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg

Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg är en av tolv hälso-och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen. Nämndens uppgift är att företräda invånarna i Essunga, Falköping, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara. Nämndens gör beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning. Beställningarna innehåller en beskrivning av vad som ska göras för att tillgodose befolkningens behov.



Kontaktperson: Susanne Tedsjö, hälso- och sjukvårdschef 0703-88 28 30, Claes-Göran Borg (V) ordförande 0708-52 33 54, Hasse Andersson (S) 1:e vice ordförande 0706-74 97 79, Gunilla Druve Jansson (C) 2:e vice ordförande 0707-99 51 83


Läs meddelandet som PDF