Pressmeddelande
Från hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Mariestad
2007-02-01 17:00


Från Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg den 1 februari


Ny ordförande och ny förste vice ordförande

Med ny ordförande, Lars- Erik Lindh (s), och ny 1:e vice ordförande, Bengt Sjöberg (m), sammanträdde idag Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg för första gången för år 2007.  Som andre vice ordförande kvarstår Sewon Ekberg (fp).
På dagordningen fanns bl a beslut om att utveckla den nära sjukvården för patienter med KOL.

Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en kronisk sjukdom som ökar drastiskt. I åldersgruppen 45 - 65 år är det tio procent som har sjukdomen. Ett pilotprojekt har genomförts i Mariestad för att införa ett strukturerat omhändertagande av patienterna. För att påskynda utvecklingen av KOL-sjukvården i hela Skaraborg beslöt nämnden bidra med 190.000 kronor till Skaraborgs Sjukhus och 170.000 kronor till Primärvården Skaraborg. Satsningen är en del i att utveckla den nära sjukvården.
 
Överskott i årsredovisning
I sin årsredovisning för år 2006 redovisar nämnden ett sammanlagt överskott på 19,9 milj kronor vilket motsvarar cirka 1 procent av budgeten på drygt 2 miljarder kronor.

Fokus på psykiatri
Under 2006 har fokus funnits på psykiatri. En lokal mål- och aktivitetsplan har tagits fram för psykiatrin i Skaraborg. Arbetet med att ta fram en handlingsplan för psykisk hälsa/ohälsa hos barn och ungdomar i Skaraborg har också påbörjats under 2006. Syftet är att förbättra sjukvårdens och kommunernas insatser för barn och ungdomar med psykiska problem.
Under hösten har det nya barn- och ungdomscentrat i Mariestad börjat byggas. Här ska barnmedicin, barn- och ungdomspsykiatrin samt barn- och ungdomshabiliteringen finnas under samma tak.
 
Tillgänglighet
Tillgänglighetsfrågorna är prioriterade för nämnden. Nämnden har under året avsatt extra medel för att korta köerna till MR-undersökningar.
Nämnden följer löpande bland annat väntetider till mottagning och behandling och kan konstatera att tillgängligheten förbättrats, men inom vissa områden kvarstår långa väntetider. Väntetiderna till behandling för barn- och ungdomspsykiatrin finns kvar men har förbättrats konstaterar nämnden. På vårdcentralerna finns numera psykologer och kuratorer vilket ger möjlighet till rehabilitering.

Sjukvårdsrådgivningen har under året fått ett gemensamt telefonnummer. Vid en mätning i oktober besvarades 78 procent av de inkomna samtalen, vilket är högst i regionen. 

Folkhälsa
Hälsofrämjande arbete är angeläget område som nämnden satsar på. Som exempel kan nämnas uppbyggnad av livsstilsmottagningar, motiverande samtal och arbetet med FYSS och FaR inom Primärvården.
Livsstilsmottagningar har startat i Mariestad, Karlsborg, Hjo, Tibro, Tidaholm samt i Skövde.

Samordningsförbund
Hälso-och sjukvårdsnämnden har under året beslutat delta i olika samordningsförbund inom rehabiliteringsområdet. Det är samordningsförbundet Norra Skaraborg, , i Skövde, i Hjo, Tibro, Karlsborg (HjoTiBorg) och i Falköping-Tidaholm
Samordningsförbund handlar om ett samarbete mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen, Försäkringskassan och  Arbetsförmedlingen. Målgruppen är människor i yrkesverksam ålder med behov av insatser för att underlätta möjligheten till arbete.

Ny mandatperiod
Dagens möte var det första på den nya mandatperioden för Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg och inkluderade även två introduktionsdagar.

Val till folkhälsoråd, pensionärsråd m m
För mandatperioden 2007 – 2010 utsågs följande till ledamöter i de lokala folkhälsoråden i
Gullspångs kommun: Catharina Eriksson (s) och Marita Asp (v)
Hjo kommun: Linnéa Hultmark ( c) och Eva-Lott Gram (kd)
Karlsborgs kommun: Stig Carlsson (s) och Lars Åke Carlsson (m)
Mariestads kommun: Sewon Ekberg (fp) och Johan Nordström (m)
Skövde kommun: Mauri Vainio (s) och Dan Hovskär (kd)
Tibro kommun: Laila Neck (s) och Lars Åke Carlsson (m)
Tidaholms kommun: Christer Johansson (s) och Peter Friberg (m)
Töreboda kommun: Anne-Charlotte Karlsson (s) och Bengt Sjöberg (m)

Som ledamöter i  pensionärsrådet Östra Skaraborg, de politiska samverkansgrupperna i närsjukvårdsområde Mariestad och Skövde samt brukarsamverkan valdes presdiet, d v s Lars-Erik Lindh (s), Sewon Ekberg (fp) och Bengt Sjöberg (m).

 


 



Kontaktperson: nämndens ordförande Lars-Erik Lindh (s), 0708-43 62 51
förste vice ordförande Bengt Sjöberg (m), 0705-83 64 63 andre vice ordförande Sewon Ekberg (fp) 0708-67 15 97, eller hälso- och sjukvårdschef Gunbrith O Palo, 0705-32 66 89.


Läs meddelandet som PDF