Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2006-10-26 14:30


Från Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg


Nya satsningar för att öka tillgängligheten

Ett flertal nya satsningar ingår i överenskommelserna mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden Östa Skaraborg och Skaraborgs Sjukhus samt Primärvården Skaraborg för 2007. Några exempel är ökad tillgänglighet till sjukvårdsrådgivningen och nytt behandlingsteam för barn och unga med övervikt och fetma.
Men överenskommelsen innehåller även fortsatt fokus på psykiatrin där nämnden lagt extra pengar. Bland annat för att korta kön till barn- och ungdomspsykiatrin.

Hälso- och sjukvårdsnämnden för Östra Skaraborg tog idag beslut om budget för 2007 och de överenskommelser om  hälso- och sjukvård, tandvård och handikappverksamhet som ska bedrivas för invånarna i nämndens område för nästa år. Nämnden har en budget på drygt 2 miljarder kronor (2.361,6 milj kronor).

Nya satsningar
I överenskommelserna med vårdgivarna för nästa år finns ett flertal nya satsningar .
Extra pengar till  Primärvården Skaraborg ska exempelvis ge möjlighet att förbättra telefontillgängligheten till vårdcentralerna och sjukvårdsrådgivningen.
Primärvården har också fått extra medel för att utveckla kompetensen kring psykisk ohälsa och för att fler s k nurse practitioners - specialutbildade distriktssköterskor - ska utbildas under 2007.

Skaraborgs Sjukhus har fått extra medel för att utveckla hörselscreening för nyfödda och genomföra obesitasoperationer (fetmaoperationer). Skaraborgs Sjukhus blir här en av regionens två obesitascentra.
Övervikt och fetma bland barn och unga har ökat under senare år. Ett  tvärprofessionellt behandlingsteam ska med anledning av detta etableras på KSS .
En annan satsning är mammografi (via Capio) för ytterligare en åldersgrupp (åldern 40-44 år).  

Extra medel har också givits till handikappverksamheten för förstärkning av åtgärder och behandling kring barn med neuropsykiatriska funktionshinder (ADHD, DAMP m m) liksom tillgängligheten till tolkservice för barndomsdöva, vuxendöva m fl.

När det gäller tandvård ska alla ungdomar under sitt sista år inom den fria barn- och ungdomstandvården erbjudas frisktandvård.


Psykisk och psykiatrisk ohälsa

Fortsatt fokus kommer att finnas på psykisk hälsa och psykiatri även under nästa år.

Barn måste få vård snabbt. Ett första besök och utredning ska vara påbörjat inom tre veckor för barn med psykisk ohälsa anser nämnden som lägger extra pengar för att målet ska nås.

Bland uppdragen från nämnden kan även nämnas att Primärvården Skaraborg och Skaraborgs Sjukhus ska

  • ta fram arbetsmetoder för att upptäcka ätstörningar tidigt
  • ta fram en handlingsplan för gruppen barn till föräldrar med psykisk sjukdom
  • utarbeta ett vårdprogram för gruppen ungdomar med missbruksprobem och psykisk ohälsa.

En mål- och aktivitetsplan har tagits fram för utveckla och förbättra den psykiatriska vården och vården för patienter med psykisk ohälsa i Skaraborg. I överenskommelserna finns ett flertal aktiviteter med ur planen.

Fler insatser för patienter med kroniska sjukdomar och äldre
För att förbättra omvårdnaden av patienter med KOL ska en särskild sjuksköterskefunktion finnas i primärvården för att ta ett ökat ansvar för denna patientgrupp. I nämndens område kommer sådan sköterska att finnas i Mariestad och Skövde.

I överenskommelserna ingår även att

  • kunskapen och kompetensen om åldrandets sjukdomar ska öka
  • ha fler läkarinsatser i hemsjukvården
  • de äldres läkemedel ska gås igenom minst en gång varje år.

Hälsofrämjande arbete
Nämnden vill att hälso- och sjukvården ska i större utsträckning ska använda sin auktoritet och kunskap i kontakterna med patienter, anhöriga och allmänhet.
I uppdragen ingår 

  • att Primärvården Skaraborg ska öka antalet livsstilsmottagningar så att de finns i alla kommuner,
  • att den hälsofrämjande tandvården utvecklas (ex vis ”övervakad” tandborstning på förskolorna)
  • att Skaraborgs Sjukhus ska arbeta för att klassificeras som ett Hälsofrämjande sjukhus under nästa år.

Högspecialiserad vård
Nämnden beställer även högspecialiserad vård för sina invånare. Vården finns på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Södra Älvsborgs Sjukhus. Det är 1,4 procent av invånarna som har behov av högspecialiserad vård,  att jämföra med 44,2 procent som behöver länssjukvård och 77 procent som behöver primärvård.
I den högspecialiserade vården ingår exempelvis strålbehandling.

 

Mot budgetbeslutet och överenskommelsen med Primärvården Skaraborg reserverade sig moderaterna och  kristdemokraterna.

  



Kontaktperson: nämndens ordförande Hans Aronsson (s), 0705- 313 201,
andre vice ordförande Sewon Ekberg (fp) 0708-671 597, eller hälso- och sjukvårdschef Gunb-rith O Palo, 0705-32 66 89.


Läs meddelandet som PDF