Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2006-10-26 12:00


Från Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Skaraborg


Budget i hälsans tecken

Hälso- och sjukvården ska arbeta mer hälsofrämjande. Kunskapen om sambandet mellan livsstil och sjukdomar ska öka. Det vill Hälso- och sjukvårdsnämnden för Västra Skaraborg som satsar extra medel för detta i överenskommelserna med Skaraborgs Sjukhus och Primärvården Skaraborg för nästa år.

Hälso- och sjukvårdsnämnden för Västra Skaraborg tog idag beslut om budget för 2007 och de överenskommelser om  hälso- och sjukvård, tandvård och handikappverksamhet som ska bedrivas för invånarna i nämndens område för nästa år. Nämnden har en budget på drygt 2 miljarder kronor (2.290.3 milj kronor) vilket är 90 milj kronor mer än detta år.

Nya satsningar
I överenskommelserna med vårdgivarna finns ett antal nya satsningar.
Bland annat har Primärvården Skaraborg fått extra medel för att öka tillgängligheten och för att utveckla kompetensen kring psykisk ohälsa.

Skaraborgs Sjukhus har fått extra medel för att under nästa år utveckla bl a hörselscreening för nyfödda och genomföra obesitasoperationer (fetmaoperationer). Skaraborgs Sjukhus blir här en av regionens två obesitascentra.
En annan satsning är mammografi (via Capio) för ytterligare en åldersgrupp (åldern 40-44 år).  

Extra medel har också givits till handikappverksamheten för förstärkning av åtgärder och behandling kring barn med neuropsykiatriska funktionshinder (ADHD, DAMP m m) liksom tillgängligheten till tolkservice till barndomsdöva, vuxendöva m fl.

När det gäller tandvård ska alla ungdomar under sitt sista år inom den fria barn- och ungdomstandvården erbjudas frisktandvård.

Barn och unga
En fjärdedel (24,6 procent) av invånarna i Västra Skaraborg är barn och unga mellan 0 - 19 år.  Övervikt och fetma hos barn är ett av de största hoten mot den framtida folkhälsan. Bland tio-åringarna är en av fem överviktiga eller feta.

I uppdragen för Primärvården Skaraborg och Skaraborgs Sjukhus kan nämnas:

  • handlingsprogram mot övervikt och fetma hos barn (Primärvården Skaraborg)
  • "mål i mun" ett  projekt om barns och ungas kostvanor och munhälsa (folktandvården)
  • behandlingsteam för barn med övervikt och fetma (Skaraborgs Sjukhus)

Barn  och unga med psykiska problem
15 procent av alla barn och unga söker någon gång under sin uppväxt kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin.
Nämnden anser att barn med psykiska problem måste få vård snabbt. Ett första besök och utredning ska vara påbörjat inom tre veckor.

Bland uppdragen från nämnden ingår exempelvis att Primärvården Skaraborg och Skaraborgs Sjukhus ska

  • ta fram arbetsmetoder för att upptäcka ätstörningar tidigt
  • ta fram en handlingsplan för gruppen barn till föräldrar med psykisk sjukdom
  • utarbeta ett vårdprogram för gruppen ungdomar med missbruksprobelm och psykisk ohälsa. 

Barn och ungas tänder
36 procent av sex-åringarna har karies. Det är en försämring med tio procent sedan 2002.

  • Tandvården ska arbeta mer utåtriktat mot förskolan och skolan. Övervakad tandborstning på förskolorna och information till barn, föräldrar och personal är några av insatserna.

Äldre
En femtedel (19 procent) av befolkningen i Västra Skaraborg är 65 år och äldre. 87 procent av dem har haft kontakt med sjukvården. Fem procent av dem har tre eller fler diagnoser.

Drygt 200 av 1000 äldre konsumerar någon form av antidepressiva medel. Siffran kan jämföras med åldersgruppen 15-44 år där 50 av 1000 konsumerar antidepressiva medel.

20 % av alla 80-åringar och 50 % av alla 90-åringar lider av någon form av demens. Nämnden vill att

  • kunskapen och kompetensen om åldrandets sjukdomar ska öka.
  • en fast läkarkontakt ska erbjudas för äldre med kroniska sjukdomar
  • de äldres läkemedel ska gås igenom minst en gång varje år

Hälsofrämjande arbete
Tolv procent av männen och kvinnorna är feta. 17 procent av männen och åtta procent av kvinnorna har en riskabel alkoholkonsumtion. När det gäller fysisk aktivitet rör sig människor idag ett maratonlopp (42 km) mindre i veckan jämfört med 70-talet.

Nämnden vill här att hälso- och sjukvården ska i större utsträckning ska använda sin auktoritet och kunskap i kontakterna med patienter, anhöriga och allmänhet.
I uppdragen ingår bland annat

  • att Primärvården Skaraborg ska öka antalet livsstilsmottagningar så att de finns i alla kommuner
  • hälsofrämjande tandvård,
  • att Skaraborgs Sjukhus ska arbeta för att klassificeras som ett Hälsofrämjande sjukhus under nästa år.

Psykisk ohälsa och psykiatrisk vård
Drygt en tredjedel av de patienter som söker vård i primärvården har psykisk ohälsa som bakomvarande faktor. 5,5 procent av invånarna har en psykiatrisk diagnos.

Nämnden har tillsammans med representant er för såväl vården som patienter och närstående tagit fram en mål- och aktivitetsplan för att utveckla och förbättra den psykiatriska vården och vården för patienter med psykisk ohälsa. Planen innehåller dels en långsiktigt strategi,  dels ett flertal konkreta förslag och utvecklingsinsatser som finns med i överenskommelserna med Primärvården Skaraborg som Skaraborgs Sjukhus för nästa år. Ett exempel på konkret förslag är utveckla de ”mobila teamen” .

Högspecialiserad vård
Nämnden beställer även högspecialiserad vård för sina invånare. Vården finns på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Södra Älvsborgs Sjukhus. Det är 1,4 procent av invånarna som har behov av högspecialiserad vård,  att jämföra med 44,2 procent som behöver länssjukvård och 77 procent som behöver primärvård.
I den högspecialiserade vården ingår exempelvis strålbehandling.

 

Mot budgetbeslutet och överenskommelserna med Skaraborgs Sjukhus och Primärvården Skaraborg reserverade sig moderaterna, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet. 



Kontaktperson: Nämndens ordförande Bengt Andersson (c), 0702-09 50 09,
vice ordförande Bertil Jonsson (m), 0705-49 55 50, andre vice ordförande Hasse Andersson 0706-74 97 79 hälso- och sjukvårdschef Gunbrith O Palo, 0705-32 66 89


Läs meddelandet som PDF